Maker van Kalashnikov-geweer presenteert een Kalashnikov-drone

Vrijwel iedereen heeft weleens gehoord van de Kalashnikov, ook bekend als de AK-47. Het bedrijf achter dat wapen heeft nu een drone onthuld die goedkoop en breed beschikbaar is. Dat meldt The Washington Post. De drone is een zelfmoord-variant: het blaast zichzelf op.

Een miniatuurversie van de drone werd deze week tijdens een tentoonstelling in Abu Dhabi getoond. Daar komen de grootste wapenbedrijven ter wereld elke twee jaar bij elkaar om hun nieuwste producten te tonen.

De Kalashnikov heeft een bekende geschiedenis. Het geweer werd veel gebruikt tijdens revoluties over de gehele wereld, omdat het goedkoop, efficiënt en gemakkelijk te gebruiken was. De nieuwe drone, officieel de KUB-UAV genaamd, moet vergelijkbaar zijn: eenvoudig in gebruik, effectief en goedkoop.

De drone is 1,2 meter breed, kan 30 minuten vliegen met een snelheid van 128 kilometer per uur en kan 2,7 kilogram aan explosieven met zich meedragen. Je kunt hiermee dus een bom met behoorlijk wat precisie besturen. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je de drone ook kwijt bent nadat deze opgeblazen is.

Kleine legers

De drones zijn gericht op “kleinere legers” over de gehele wereld, aldus Kalashnikov. De beschikbaarheid van de KUB gaat dus om regels van de Verenigde Staten en bondgenoten heen. Die regels zijn opgesteld om te voorkomen dat bewapende drones in handen van hun tegenstanders komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan terroristen.