MakerNurse maakt innovatieve ideeën uit de zorg werkelijkheid

Een speciaal lab genaamd MakerNurse maakt het mogelijk voor verplegers om zelf ideeën te kunnen ontwikkelingen om de gezondheidszorg te verbeteren. De verplegers krijgen dagelijks te maken met problemen en inefficiëntie in ziekenhuizen. De verplegers zijn daarom heel geschikt om creatieve verbeteringen voor de gezondheidszorg te bedenken.

Verplegers staan tussen de patiënt en de dokter in en hebben daardoor een heel breed perspectief. Ze weten de wens van de patiënt, maar weten ook wat de dokter nodig heeft. Daardoor zijn verplegers meestal de eerste die met een unieke idee komen dat een combinatie is van de behoefte van de patiënt en het ziekenhuisapparatuur.

Door middel van het MakerNurse lab krijgen ze de mogelijkheid om deze ideeën werkelijkheid te laten worden. Het MakerNurse Lab stelt de ruimte en ontwikkelingsapparatuur beschikbaar waar de verplegers hun ideeën mee kunnen testen en maken. Op de blog en website kunnen ze daarnaast hun ideeën delen om anderen mee te inspireren.

De mede-oprichter van MakerNurse, Jose Gomez-Marquez, benadrukt dat ze het platform niet hebben opgericht om de ideeën te kunnen stellen. Gomez vertelt: “We want to develop tools. Our dream was to make a medical maker space inside a hospital that was really suited for health care professional”.

Het lab beschikt onder andere over 3D-printers en lasercutters. Daarnaast heeft de site een digitale fabricatie-tool zodat de verplegers hun idee op de computer kunnen maken. In het lab is altijd iemand aanwezig die de verplegers kan helpen op technisch gebied.

In twee weken hebben 107 verplegers zich geregistreerd, wat het succes van het lab nu al aangeeft. Er zijn al verschillende creaties gemaakt zoals een douche-systeem voor het brandwondencentrum, met de lasercutter is verband ‘gesneden’ voor baby’s onder de 28 dagen oud en een waterproof schild waarmee patiënten kunnen douchen zonder hun IV-slangetjes eruit moeten halen.