Makers Siri tonen nieuwe spraakassistent Viv aan het grote publiek

Het is alweer een paar jaar geleden dat de makers van Siri Apple verlieten, nadat het techbedrijf hun startup had overgenomen. Ze richtten vervolgens Viv Labs op. En toen werd het stil. Heel stil. Tot een paar dagen geleden plots de aankondiging kwam dat ze vandaag Viv zouden presenteren. Een nieuwe slimme assistent die open is voor ontwikkelaars en simpelweg slimmer is dan Siri. Een pizza bestellen via een gesprek met Viv? Geen probleem.

Tijdens TechCrunch Disprut NYC gaven Viv oprichters Dag Kittlaus en Adam Cheyer een uitgebreide demo. En het publiek was zwaar onder de indruk van hoe goed dienst omging met complexe opdrachten.

Viv is open voor ontwikkelaars, net als Alexa van Amazon en Cortana en de plannen die Microsoft onlangs lanceerde. De visie van het bedrijf komt ook wel overeen met die van deze twee grootmachten. “Viv is een platform dat open is voor alle diensten en alle apparaten, gepersonaliseerd voor jou”, aldus één van de investeerders in Viv tegen The Verge.

En vooral met dat laatste willen de makers het verschil maken. “Viv zal je voorkeuren en geschiedenis begrijpen en met je praten op je smartphone of in je auto en ook communiceren met je slimme apparaten thuis.” De belofte die de dienst doet is in ieder geval duidelijk: ‘Intelligentie wordt een middel’ is de slogan.

Concrete plannen over de release en eventuele samenwerkingen met andere partijen werden niet genoemd. Het bedrijf roept op zijn site bedrijven op, om te komen praten over een samenwerking. Zowel om Viv aan apparaten toe te voegen, als om diensten te integreren. De goede eerste indruk en het feit dat de makers eerder Siri ontwikkelden, zal er waarschijnlijk voor zorgen dat er veel bedrijven langskomen voor een kop koffie. Maar of dat genoeg is om te concurreren met Amazon, Microsoft, Apple, Google en Facebook…