Makers van ‘mobiel telecomnetwerk in een doosje’ aangenomen door Facebook

Facebook lijkt deze week grote stappen te zetten met het plan om heel de wereld op het internet te krijgen. Gisteren werden nog Facebook’s satellietplannen aangekondigd, waarna er nu nog meer talent in huis is gehaald. Facebook heeft de oprichters van Endaga aangenomen. Dit kleine bedrijfje bouwde een ‘mobiel netwerk in een doosje’ voor afgelegen dorpen.

Het Endaga-doosje kon aan een boom vlak buiten een dorp worden gehangen, waarna het gehele dorp toegang had tot het internet. Dat idee sluit verdraaid goed aan op Facebook’s non-profit initiatief Internet.org. Hiermee wil Facebook de hele wereld online krijgen, waaronder ook alle derdewereldlanden.

Het is misschien wel de belangrijkste reden waarom het team van Endaga naar Facebook gaat, vertellen ze in een blogpost:

Over the past year, our team has worked hard to empower communities in this way, and we believe Facebook’s mission to connect the world aligns perfectly with this vision. We’re excited to continue finding ways to connect people as we work with the amazing team at Facebook.

Waar het team aan gaat werken, blijft echter onduidelijk. TechCrunch schrijft dat ze niet volledig met Internet.org aan de slag gaan, maar dat ze zich aansluiten bij het engineering-team van Facebook. Wat ze daar precies gaan doen, willen ze niet zeggen.

Het kastje van Endaga lijkt wel ideaal voor Facebook’s satellietplannen. Met de satelliet wil Facebook in één keer Afrika van internet voorzien, maar dit signaal moet natuurlijk wel op een manier worden opgevangen door inwoners. Daar leent dit ‘mobiele netwerk in een doosje’ zich prima voor.