Malware die bankgegevens steelt treft 2600 Nederlandse Android-apparaten

Zo’n 2600 Nederlanders zijn getroffen door een nieuwe malware die probeert om bankgegevens te stelen. De malware werd ontdekt door het beveiligingsbedrijf ESET. De kwaadwillende software kwam op telefoons terecht via apps die zich voordeden als normale nieuwsapps of apps om je toestel op te schonen.

De apps waren te vinden in de Google Play Store, maar zijn inmiddels verwijderd. Nadat gebruikers die de app hadden gedownload, probeerde hij een andere malafide software op de smartphone te installeren. Deze tweede software had de naam Adobe Flash Player, Android Update of Adobe Update.

Het doel van deze app was om nóg een app te installeren. Die app kon gebruikt worden om inloggegevens van banken te stelen.

Controleren of je bent getroffen

ESET beschrijft de stappen die getroffen Android-gebruikers moeten nemen om de malware van hun smartphone te verwijderen. Allereerst moeten zij de administrator-rechten intrekken (1), vervolgens de malafide software verwijderen (2) en tot slot de definitieve malafide app verwijderen (3).

  1. Ga naar Instellingen > (Algemeen) > Beveiliging > Apps voor apparaatbeheer en zoek op Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update om de administrator-rechten in te trekken.
  2. Ga naar Instellingen > (Algemeen) > Apps en zoek naar de malafide app (Adobe Flash Player, Adobe Update of Android Update) om deze te verwijderen.
  3. Ga naar Instellingen > (Algemeen) > Apps en zoek en verwijder daar alle apps met de volgende naam: MEX Tools, Clear Android, Cleaner for Android, World News, WORLD NEWS, World News PRO, Игровые Автоматы Слоты Онлайн of Слоты Онлайн Клуб Игровые Автоматы.