Een man uit de Amerikaanse stad San Diego klaagt Google aan wegens het verzamelen van locatiedata. Vorige week bleek dat de internetgigant ook data over je verzamelt als je de functie locatiegeschiedenis uitschakelt. Dat meldt Ars Technica.
Met locatiegeschiedenis houdt Google bij welke plekken je bezoekt met je Google-account. Dat account is dan aan je telefoon gekoppeld. Maar met de functie web- en app-activiteit wordt er ook informatie over je locatie verzameld. Ook als locatiegeschiedenis uitstaat.
Aanklacht
Dat valt dus niet bij iedereen goed. De man, Napoleon Patascil, diende afgelopen vrijdag een rechtszaak in. Sinds 2016 had hij een iPhone met diverse Google-functies, waarbij hij de locatiegeschiedenis uitgeschakeld had. De techgigant bleef zijn locatie echter toch volgen.
Voor 2016 had de man een Android-telefoon, waarbij hetzelfde gebeurde. Volgens de man schendt de internetgigant daarmee de California Invasion of Privacy Act, evenals het grondrecht op privacy van de staat.
De bedoeling is dat meer mensen zich aansluiten bij de rechtszaak, die verdeeld worden in een Android- en iPhone-groep. Deze mensen zouden de dupe zijn geworden van hetzelfde probleem. Of dit inderdaad ook mag, moet een rechter nog besluiten. Dat kan nog maanden duren.
Beschrijving aangepast
Overigens heeft Google het verzamelen van data beter beschreven op zijn website. Eerder stond daar alleen nog: “Je kunt locatiegeschiedenis op ieder moment uitschakelen. Met locatiegeschiedenis uitgeschakeld, worden de plekken die je bezoekt niet langer opgeslagen.” Maar dat was dus niet waar.