Man vindt na 26 jaar weg naar huis via Google maps

Google vertelt in een mooi filmpje het verhaal van een man die dankzij Google Maps na 26 jaar weer de weg naar huis terug kon vinden. Op vijfjarige leeftijd is Saroo Munshi Khan op zoek naar zijn veertien jarige broer Guddu in Berhanpur, India. Als hij hem niet kan vinden, neemt Saroo even een pauze en valt hij in slaap in een stilstaande trein.

Na een paar uur wordt Saroo weer wakker, 1500 kilometer van huis, in Calcutta. Hij kan de weg terug niet meer vinden, zwerft een tijdje rond op straat en wordt opgenomen in een weeshuis. Vanuit hier wordt hij geadopteerd en verhuist naar Australië. Maar wat heeft dit nu te maken met Google?

In 2011 begon Saroo te zoeken via Google Maps naar zijn geboortedorp. Met een vaag idee van hoe de trein ongeveer gereden moet hebben en herinneringen van zijn jeugd legt hij de puzzelstukjes aan elkaar. Saroo heeft nu een boek geschreven over zijn avonturen, genaamd ‘A Long Way Home’. En omdat Google ook de beroerdste niet is (en het goede PR is voor Maps), is een mooi filmpje van dit verhaal gemaakt.

Een dergelijk verhaal is altijd leuk om te horen en klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Maar af en toe is het goed om even stil te staan bij wat er allemaal veranderd op technologisch gebied de laatste jaren. Toen Saroo in slaap viel in de trein, bestond Google nog niet eens!