‘Mannelijke oprichters van tech-bedrijven nemen vrijwel nooit meer vrouwen aan’

Tech-bedrijven, vrouwen

Tech-bedrijven die door mannen opgericht zijn nemen volgens een nieuwe analyse bijna nooit nieuwe vrouwen aan. Er is bij deze bedrijven geen gelijkheid in geslacht en vrouwen komen niet in de buurt van leiderschap. Dat stelt Stellares op basis van een analyse van 13.000 bedrijven, meldt Bloomberg.

“Het is erg typisch in Silicon Valley om iets te zeggen als: ‘Als je erg klein bent, zijn er zoveel dingen die je moet doen, je niet echt rekening kunt houden met diversiteit. Dat kun je later doen'”, vertelt Roi Chobadi, oprichter en CEO van Stellares. “Wat wij zagen is dat het later niet gebeurd.”

Dit is blijkbaar anders bij het kleine aantal bedrijven dat door vrouwen is opgericht. Daar is een gebalanceerd team de norm. In bedrijven die alleen maar door mannen zijn opgericht, is 14 procent van de leiderschapsposities ingevuld door vrouwen. In bedrijven die alleen door vrouwen zijn opgericht, gaat het om ongeveer de helft.

Oorzaken en oplossingen

Dit patroon zet volgens Chobadi bovendien door in alle bedrijven, ongeacht hun grootte. Een deel van de oorzaak is de pool aan talenten: slechts 18 procent van de diploma’s in engineering en computerwetenschappen zijn van vrouwen.

Volgens de analyse is de industrie echter ook gevuld met vooroordelen en vijandigheid tegenover vrouwen. Daardoor moeten mensen bewust bezig zijn met het creëren van een diversere werkplek, en moeten nieuwe oprichters er een prioriteit van maken.

Een oplossing is volgens Chobadi om een vrouw aan kop te zetten van de HR-afdeling. Als minstens de helft van de HR-posities gevuld wordt door vrouwen, blijkt een groter deel van het leiderschap in het bedrijf – ongeveer 20 procent – ook vrouwelijk te zijn, aldus de analyse. Dit geldt ook voor minderheden als zij op de HR-afdeling komen.

Foto: Shutterstock.com