Marioway: Een rolstoel waarin mindervaliden rechtop staan

Galileo Galilei, Leonardo DaVinci, Giuseppe Zamboni.. Als je even terug denkt aan de grote uitvinders van welleer is het niet verwonderlijk dat de Europese Maker Faire dit jaar in Rome plaats vindt: Concipiëren zit diep in het Italiaanse bloed. Dat wordt nog maar eens bewezen door Marioway: Een Italiaanse startup die de rolstoel opnieuw heeft uitgevonden.

Als je er over nadenkt is het eigenlijk vreemd, dat de rolstoel in al die jaren eigenlijk nooit echt grote innovaties heeft ondergaan. Vreemd, want veel gehandicapten ervaren het als bijzonder onprettig om de hele dag in dezelfde positie te zitten, en je omringt te vinden door mensen die altijd op je neer te kijken.

marioway_front_edited

De Marioway rolstoel moet dat veranderen: De stoel is geïnspireerd op een motor, en beschikt over een zadel in plaats van normale stoelzitting. Dit zadel is door de gebruiker te verstellen op elke hoogte, zodat je vanuit bed makkelijk zelf kunt instappen, en vervolgens een bijna staande positie kunt aannemen. Middels knie steunen wordt bovendien gezorgd voor een ergonomische houding die er voor zorgt dat de gebruiker beter kan ademen en fitter blijft.

Begin dit jaar lanceerde het 6 man tellende bedrijfje een Indiegogo campagne om het nodige kapitaal te vergaren voor de productie van de Marioway. Helaas werd de doelstelling van $140.000 niet gehaald, maar dat weerhoudt de postmoderne uitvinders er niet van om hun droom voort te zetten: Op dit moment wordt hard gewerkt aan de introductie van deze futuristische rolstoel.