Dat Mark Zuckerberg erg begaan is met onderwijs bleek al uit het feit dat hij de afgelopen jaren regelmatig zelf voor de klas te vinden was in San Francisco. Maar het heeft ook te maken mat zijn vrouw, Priscilla Chan, die werkzaam is als kinderarts in het San Francisco Medical Centre, en daarvoor een aantal jaar les gaf op basisscholen. Deze week gaf het roemruchte stel voor het eerst een dubbelinterview over hun filantopische werkzaamheden.
Als een van de rijkste mensen ter aarde (Facebook aandelen alleen waarderen hem op dit moment op 27 miljard dollar), is het niet vreemd dat Zuckerberg de afgelopen jaren al diverse giften deed aan allerlei goede doelen, waaronder gezondheidsprogramma’s en ontwikkelingsprojecten voor immigranten. Toch blijft onderwijs hem in het bijzonder aanspreken, en doneerde hij en zijn vrouw deze week maar liefst $120 miljoen dollar aan het openbare basisschoolsysteem in en om San Francisco.
Het geld komt uit een eerder opgezette foundation van Zuckerberg en Chan waarin in totaal $1,1 miljard dollar is ondergebracht van de Facebook CEO. Het is het grootste filantropische budget dat ooit in Amerika door een persoon werd vrij gemaakt. Volgens de Zuckerbergs zijn ze geïnspireerd door Bill en Miranda Gates, die in eigen land ook als grote weldoeners bekend staan.
“I’m really focused on connecting the world. That’s my main thing, and you’re primarily focused on children,” zegt Zuckerberg in het interview. “And we’re able to do some of this work together, which is neat…There are interesting overlaps.”
“I just think that philanthropy is a fancy way to say that you care about others and that you want to serve others. And that’s been a part of me for as long as I can remember,” vult zijn vrouw aan. “It’s really important to me that we use this opportunity to continue to give back and create even more change to affect other people’s lives.”
Op de vraag of het stel zelf ook al aan kinderen toe is wordt lacherig geantwoord dat dat zeker een wens is, maar er nu eerst tijd wordt gemaakt ‘om dingen voor de kinderen van anderen te doen’.