Mark Zuckerberg op Facebook F8: chatbots, VR en Facebook Live

Facebook is in de ruim tien jaar dat het bestaat behoorlijk veranderd. Wat begon als een gesloten platform om studenten de mogelijkheid te geven om hun medescholieren te leren kennen, is uitgegroeid tot het grootste sociale medium ter wereld. Gisteren begon de eerste dag van F8, de conferentie van Facebook. Onder meer chatbots, VR en 360-gradencamera’s passeerden de revue.

Tijdens F8 deelde Mark Zuckerberg zijn visie om mensen de mogelijkheid te geven om wat dan ook met wie dan ook te delen. Dat gaat over verschillende platformen: van Whatsapp, Messenger en Facebook tot Instagram. Dit is wat ons de eerste dag verteld werd.

Video

Zo presenteerde Facebook zijn eigen 360-gradencamera: Surround VR. Facebook gaat de camera zelf niet verkopen of maken, maar maakt de hard- en software later dit jaar open-source beschikbaar op GitHub. Dat betekent dat ontwikkelaars met de Surround 360 aan de slag kunnen, maar ook eenvoudig kunnen aanpassen naar eigen wensen. En alle video’s zijn te bekijken op diverse VR-brillen, waaronder de Samsung Gear VR en natuurlijk Facebook’s eigen Oculus Rift.

Surround VR

Dat het sociale medium groot inzet op video, blijkt niet alleen uit de lancering van de Surround VR, maar ook uit het openstellen van Live Streaming. Ontwikkelaars kunnen nu live video’s direct in hun applicatie bouwen en de beelden zo met de wereld delen. Zo kun je bijvoorbeeld je drone direct laten livestreamen op Facebook.

Datzelfde heeft Facebook ook gedaan met de profielvideo’s. Eind vorig jaar was het voor gebruikers al mogelijk om profielvideo’s in te stellen, maar ontwikkelaars kunnen de functionaliteiten nu ook mengen met hun eigen platformen. Daardoor kun je een filmpje maken van maximaal 7 seconden op bijvoorbeeld Vine en Lollicam maken en deze als profielfoto instellen.

Van VR naar AR?

Facebook is met de Oculus Rift een grote speler in de VR-markt, maar het bedrijf lijkt zich nu ook te willen uitbreiden naar de augmented reality. Mark Zuckerberg sprak tijdens Facebook F8 over een augmented reality-bril die eigenlijk vrij veel lijkt op een gewone bril.

Volgens Zuckerberg kunnen we in de toekomst met “onze vingers knippen, een foto oproepen en deze zo groot maken als je wilt.” De foto kun je vervolgens met je AR-bril met vrienden delen, die de afbeelding ook kunnen zien. Grootse dromen, maar daar blijft het voorlopig ook bij. De bril werd beschreven als onderdeel van Facebook’s tienjarige road map en Zuckerberg zei dat het lang zou duren om hem te maken.

Voor het gemak

Ander groot nieuws was de lancering van Facebook’s nieuwe chatbots. Het is nu mogelijk om vanuit je Messenger-app producten, bijvoorbeeld kleding, te bestellen en updates te krijgen van het nieuws of het verkeer. Bovendien kunnen ontwikkelaars ook zelf bots maken, waardoor het aanbod naar alle waarschijnlijkheid snel gaat groeien.

Het sociale medium wil dat je online leven begint en eindigt op zijn platformen. Dat doet het bedrijf dus onder andere met chatbots, maar Facebook legde gisteren ook nog extra de nadruk op de knop Save to Facebook. Met deze knop kun je websites en artikelen opslaan, zodat je ze later nog eens terug kunt lezen. Een concept dat we ook kennen van apps als Evernote en Pocket.

Daarnaast zorgt Facebook ervoor dat je geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Dankzij Account Kit kun je bij elke applicatie met je Facebook-account inloggen met slechts je e-mailadres of telefoonnummer. Een verbetering ten opzichte van de eerdere mogelijkheid, waarbij je altijd eerst nog je inlognaam en wachtwoord voor Facebook moest invullen voor je met dit account kon inloggen in een applicatie.

Tot slot krijgt het platform de feature Quote to Facebook. Waar je tot nu toe altijd een stukje tekst moest kopiëren en in Facebook moest plakken als je het wilde plaatsen, is dit nu niet meer nodig. Je hoeft alleen het stukje tekst dat je op Facebook wilt zetten te selecteren en vervolgens op Share Quote te klikken.

Facebook F8

Facebook F8 duurt twee dagen en gaat vandaag dus nog door. Wat er vanavond aangekondigd wordt, is afwachten, maar natuurlijk wordt er al volop gespeculeerd. Mogelijk komt er nog een aankondiging over Instant Articles en meer informatie over de mogelijkheden met de Oculus Rift. De keynotes van dag twee kun je hier live bekijken.