Mark Zuckerberg roept op tot onderzoek naar wereldwijd basisinkomen

In zijn Hardvard-toespraak heeft Facebook-CEO Mark Zuckerberg gepleit voor een universeel basisinkomen. In zo’n systeem krijg iedereen maandelijks een vast bedrag, zonder daar iets voor terug te hoeven doen.

Zuckerberg is zeker niet de eerste die oproept tot zo’n systeem en er zijn al flink wat experimenten mee geweest — ook in Nederland. Mensen die voor zo’n systeem zijn zeggen dat de verandering in ons werk — van een wereld vol menselijke arbeid naar AI die ons werk overneemt — gecombineerd met een groeiende ongelijkheid betekent dat we ons economische systeem aan moeten passen.

Gelijkheid

“Iedere generatie breidt zijn definitie van gelijkheid uit. Nu is het tijd voor onze generatie om een nieuw sociaal contract te definiëren”, zei Zuckerberg tijdens zijn commencement speech donderdag op Harvard. “We zouden een samenleving moeten hebben die vooruitgang meet, en niet kijkt naar economische statistieken als het BBP, maar hoeveel van ons een rol hebben die we zinvol vinden.”

“We zouden nieuwe ideeën moeten verkennen als het universele baisinkomen zodat iedereen een kussen heeft om nieuwe dingen te proberen”, zei de topman van Facebook. Hij vertelde de afgestudeerde studenten op Harvard dat hij de kans had om het sociale netwerk op te zetten doordat hij wist dat hij ergens op terug kon vallen. “Als ik mijn familie moest ondersteunen toen ik opgroeide en geen tijd had om te coden stond ik hier vandaag niet.” Het was de eerste keer dat Zuckerberg in het openbaar zich achter het idee van het basisinkomen voegde.

Banen verdwijnen

Het basisinkomen kent veel voordelen en door de werkloosheid die mogelijk ontstaat door de opkomst van AI lijkt het misschien zelfs noodzakelijk om aan zo’n systeem te werken, schrijft Business Insider. Oxford publiceerde in 2013 een onderzoek waaruit bleek dat 50 procent van de huidige banen binnen 10 tot 20 jaar overgenomen worden door robots. McKinsey onderzocht hetzelfde in 2015 en kwam tot de conclusie dat 45 procent van de banen met de huidige technologie al vervangen kunnen worden.

Een basisinkomen zou ervoor zorgen dat mensen die hun baan verliezen dan toch in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Probleem van het idee is dat er nog geen oplossing is voor de kostprijs van het systeem. Zuckerberg wil dat politici hier in duiken en met een oplossing komen.