Mark Zuckerberg vergelijkt beperkt gratis internet met bibliotheken en ziekenhuizen

Facebook staat onder druk in India. Zoals we vorige week al schreven moet het bedrijf van de overheid stoppen met het aanbieden van ‘Free Basics’, een dienst waarmee mensen gratis toegang krijgen tot internet. Of nou ja, eigenlijk alleen maar tot een stukje van het internet en dat is het probleem. Free Basics geeft namelijk alleen toegang tot Facebook en sites/diensten van partners en dat is in strijd met de netneutraliteit.

Mark Zuckerberg verdedigt zijn dienst nu in een opiniestuk in The Times of India. Hij vergelijkt Free Basics met bibliotheken, waar ook niet elk boek te vinden is en met ziekenhuizen waar men niet elke ziekte kan genezen.

Verder geeft hij aan dat toegang tot internet essentieel is voor de toekomst van India en dat Free Basics helpt om mensen de stap te laten maken naar volledige internettoegang. Volgens hem schaft de helft van de mensen die de beperkte dienst probeert, binnen een maand een abonnement aan dat toegang biedt tot het hele internet.

Daarnaast zegt Zuckerberg dat iedereen kan aanhaken bij het project en dat het dus uiteindelijk helemaal geen gesloten concept is. Of zijn betoog effect heeft is afwachten.