Mark Zuckerberg weigert nogmaals in Verenigd Koninkrijk te getuigen

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, CEO en oprichter van Facebook, heeft een verzoek van het parlement van Groot-Brittannië om te komen getuigen afgewezen. Het parlement wil hem horen over nepnieuws, meldt AP. Eerder dit jaar getuigde Zuckerberg al voor het Amerikaanse Congres.

Damian Collins, het hoofd van het Britse mediacommittee van het parlement, besloot samen te werken met zijn Canadese collega, in de hoop Zuckerberg zo ver te krijgen om te getuigen. Maar Facebook besloot de uitnodiging voor 27 november af te wijzen, omdat het volgens hen niet mogelijk is voor Zuckerberg om voor alle parlementen te verschijnen.

Volgens Collins neemt de druk op de topman echter wel toe. Sinds Zuckerberg uitgenodigd werd voor de getuigenis, sloten ook Australië, Argentinië en Ierland zich aan bij het committee. “De vijf parlementen roepen je nu op om het juiste te doen voor de 170 miljoen gebruikers in de landen die ze vertegenwoordigen”, aldus Collins.

Eerdere getuigenissen

Zuckerberg werd eerder al uitgenodigd door Britse politici om te getuigen over het Cambridge Analytica-schandaal. Die uitnodigingen sloeg hij echter steeds af.

Wel verscheen hij dus voor het Amerikaanse Congres, waar hij zijn excuses aanbood, maar niet veel echte antwoorden gaf op de vragen die gesteld werden. Daarnaast verscheen hij eerder dit jaar voor het Europees Parlement.