Mark Zuckerberg wil kunstmatige intelligentie voor zijn eigen huis bouwen

Facebook-baas Mark Zuckerberg begint ieder jaar met een goed voornemen. En dan niet voor zozeer voor zijn bedrijf, maar voor zichzelf. Zo heeft hij in het verleden een jaar lang twee boeken per maand gelezen, Mandarijn leren spreken en elke dag een nieuw persoon ontmoet. Dit jaar wordt is zijn voornemen technischer van aard: hij wil met behulp van kunstmatige intelligentie een assistent bouwen die zijn huis gaat besturen en gaat helpen met zijn werk.

In een post op Facebook legt Zuckerberg uit dat het systeem een beetje lijkt op Jarvis uit Iron Man:

Ik begin met uitzoeken welke technologie er al beschikbaar. Dan ga ik het leren om mijn stem te begrijpen om alles in mijn huis te besturen: muziek, lichten, temperatuur etc. Ik ga het leren om mijn vrienden binnen te laten door hun gezichten te herkennen als ze aanbellen. Ik ga het leren om me te laten weten dat er iets gebeurt in Max’ kamer, zodat ik even kan gaan kijken als ik niet bij haar ben. Qua werk helpt het me om data te visualiseren in virtual reality zodat ik betere diensten kan bouwen en mijn bedrijven effectiever kan leiden.

Zuckerberg geeft elk voornemen een thema mee en hij zegt dat dit jaar het thema technologie is. Hij werkt iedere dag samen met de ontwikkelaars binnen Facebook die aan allerlei projecten en producten werken, maar volgens hem brengt zelf iets bouwen hem een ander soort voldoening. Via Facebook gaat hij iedereen op de hoogte houden van zijn vorderingen. En wie weet resulteert het persoonlijke project van Zuckerberg wel in een nieuwe Facebook-dienst.