Mars-raket Starship moet over zes maanden in baan om de aarde komen

SpaceX heeft het prototype van zijn Mars-raket Starship afgerond. En daar heeft het grootse plannen voor, zo vertelde CEO Elon Musk dit weekend bij een presentatie. De raket moet binnen zes maanden in een baan om de aarde vliegen en volgend jaar de eerste passagiers meenemen, schrijft The Verge.

Er was al eerder een prototype van de Starship, maar die versie was kleiner. Deze variant is op volledige schaal, en dat is behoorlijk groot. De testraket is maar liefst 50 meter hoog en heeft onderaan drie Raptor-motoren.

De bedoeling is dat met deze raket het lanceren en landen getest wordt. Die functies heeft de Starship nodig om volledig herbruikbaar te worden. Het prototype gebruikt de motoren om naar grote hoogten te vliegen, en vervolgens zelf weer te landen.

Een eerste test staat over één à twee maanden al gepland, aldus Musk. Dan moet de raket ongeveer 20 kilometer de hoogte in gaan en weer landen.

In een baan om de aarde

Maar de plannen zijn dus groter. “Ik denk dat we willen proberen om binnen zes maanden een baan om de aarde te bereiken”, aldus Musk, schrijft The Verge. “Mits de snelheid van ontwerpverbetering en productieverbetering exponentieel blijven, denk ik dat dit accuraat is met een paar maanden speling.”

De Starship moet de ruimte bereiken via een grote raket genaamd de Super Heavy. De Super Heavy krijgt een diameter van 9 meter, net als de Starship. Deze raket wordt echter langer, namelijk 68 meter.