Marvel-serie Moon Knight gaat bijna van start: dit moet je weten

Moon Knight

De nieuwe Marvel-serie Moon Knight gaat woensdag 30 maart in première op Disney+. Maar wie is deze nieuwe superheld eigenlijk en waar gaat de serie over? Wij zetten het voor je op een rij.

Moon Knight is net als de Avengers een superheld uit de stripboeken van Marvel. Het verhaal in de stripboeken draait om Marc Spector, zoon van een rabbi in New York en voormalig boxer. Later ging hij de marine in en uiteindelijk werd hij huurling. Via dat laatste beroep strandt hij in de Egyptische woestijn, waar hij voor dood wordt achtergelaten. In een visioen ziet hij de god Khonshu, die een deal met hem sluit. Als Marc het lichaam van Khonshu wordt, overleeft hij. Marc gaat akkoord en zo wordt hij de Moon Knight.

Het interessante is dat Marc Spector alles behalve een normale superheld is. Hij is niet simpelweg een volgende variatie op Tony Stark of Steve Rogers, zoals sommige fans Doctor Strange wel een beetje zien. Waar dat aan ligt? Aan zijn persoonlijkheidsstoornis.

Moon Knight

Eén van de persoonlijkheden van Moon Knight. Beeld: Disney+/Marvel

Dat zit zo: Marc heeft dissociatieve identiteitsstoornis, waardoor Khonshu de mogelijkheid kreeg om meerdere persoonlijkheden aan te maken. Om precies te zijn maakte Khonshu vier persoonlijkheden aan voor Marc, net zoals de maan vier fasen heeft. Iedere persoonlijkheid kan zijn eigen leven leiden, zonder dat ze van het bestaan van de ander weten. Er is Steven Grant, een miljonair die alle spullen financiert, de taxichauffeur Jake Lockley die meekrijgt wat er op de straten gebeurt, Mr. Knight die de woordvoering doet voor de superheld en natuurlijk Moon Knight, de superheld – of beter gezegd: de vigilante – zelf.

Stripboeken vs. serie

Maar al deze informatie komt uit de stripboeken. Disney+ teased de serie toch net ietsje anders. In een beschrijving van de serie wordt Steven Grant als hoofdpersoon aangemaakt, een van de persoonlijkheden uit de stripboeken. Grant is een vriendelijke werknemer van een cadeauwinkel, maar krijgt last van blackouts en herinneringen van een ander leven. Hij ontdekt dat hij een dissociatieve identiteitsstoornis heeft en zijn lichaam deelt met de huurling Marc Spector. Natuurlijk komen er al snel vijanden achter de twee aan, waardoor ze hun identiteiten moeten leren kennen, terwijl ze in een dodelijk mysterie terechtkomen.

Hoe Grant/Spector dan precies Moon Knight wordt, zegt de beschrijving nog niet. Maar de kans is dus groot dat hierin hetzelfde verhaal wordt gevolgd als in de stripboeken.

Wie doen mee?

Moon Knight zelf wordt gespeeld door Oscar Isaac, die je mogelijk nog kent als Poe Dameron in de drie meest recente Star Wars-films. Verder speelt Ethan Hawke (Training Day, Boyhood) de voornaamste bad guy, namelijk Arthur Harrow, een religieuze man die in zijn missie mensen vermoord. De stem van de god Khonshu wordt gedaan door F. Murray Abraham (The Grand Budapest Hotel, Amadeus) en May Calamawy (The Brave, The Long Road Home) speelt een vrouw genaamd Layla, waar we nog weinig over weten.

Ethan Hawke in Moon Knight

Ethan Hawke in Moon Knight. Foto: Disney+/Marvel

Zes afleveringen

Het eerste seizoen van Moon Knight verschijnt dus op 30 maart, waarna er iedere week een aflevering verschijnt. In totaal krijgt dit seizoen zes afleveringen. Of het daarbij blijft, of dat er later nog een tweede seizoen komt, is nog onduidelijk. De serie wordt echter als ‘miniserie’ aangeduid, wat suggereert dat het bij een seizoen blijft.

Beeld: Disney+/Marvel