Massachusetts wil taxi-industrie subsidiëren met belasting op ritjes Uber

De overheid van de Amerikaanse staat Massachusetts wil belasting heffen op ritjes van taxidiensten zoals Uber, waarmee het de taxi-industrie wil subsidiëren. Mensen die gebruik maken van de diensten van Uber dragen dan dus indirect bij aan het overheid houden van de traditionele bedrijven waar zij mee concurreren.

De gouverneur van Massachussets, Charlie Baker, heeft deze maand een wet daarvoor ondertekend (pdf). Voor elk ritje moet het bedrijf dat de dienst levert 20 dollarcent afstaan. Een kwart van het geld gaat naar de taxi-industrie, waarmee die gestimuleerd moet worden om ‘nieuwe technologieën te omarmen, de dienstverlening, veiligheid en capaciteit te vergroten en meer mensen aan te nemen’. Het overgebleven geld wordt onder andere gebruikt om de lokale infrastructuur te verbeteren.

Reuters schrijft dat de bedrijven niet blij zijn met de wet, maar er wel genoegen mee nemen omdat ze hiermee niet compleet verbannen worden. Zo mogen chauffeurs nog altijd mensen ophalen van bijvoorbeeld de luchthaven van Boston. De taxi-industrie zou daarentegen juist meer restricties voor deze concurrenten willen zien. Bedrijven als Uber moeten het geld overigens uit eigen zak gaan betalen. Het is niet toegestaan om het bedrag door te rekenen op de chauffeurs of passagiers die gebruik maken van de dienst.