Mastercard wil pincode vervangen door vingerafdrukscanner op creditcard

We zijn het op onze telefoons al gewend dat de pincode vervangen wordt door je vingerafdruk, maar Mastercard wil dit verder doorvoeren dan enkel op je smartphone. Mastercard test een nieuwe vingerafdrukscanner, verwerkt in een betaalkaart, die het makkelijker maakt om een betaling te bevestigen.

Zo hoef je niet meer moeilijk te doen met je handtekening op een te klein bonnetje of de PIN-code intoetsen met een hand boven het scherm, in de hoop dat er niemand mee kan kijken.

De nieuwe passen worden nu getest in Zuid-Afrika en Mastercard hoopt dat ze eind dit jaar wereldwijd wereldwijd in gebruik genomen kunnen worden. Daarvoor moet er per bank wel toestemming komen van de bank, het kan dus even duren voordat wij het hier ook echt kunnen gaan gebruiken.

Geen dikkere pas

Als het dan zover is zal je bank je informeren over de mogelijkheid om zo’n pas aan te vragen. Je moet dan naar het kantoor toe om je vingers te laten scannen. Een beveiligd sjabloon van je vingerafdruk wordt dan opgeslagen op de chip van de kaart.

De kaart die nu getest wordt is niet dikker dan een normale creditcard. De vingerafdrukscanner is niet veel groter dan je vinger en zit rechtsboven op de kaart, zodat het makkelijk is om je vinger er op te leggen terwijl hij in een pinautomaat zit.