MasterCard tevreden over test betalen met selfie, het systeem is een blijvertje

MasterCard en International Card Services zijn tevreden over de tests die zij dit najaar hebben gedaan, waarbij een selfie kan worden gebruikt om een betaling te bevestigen. Daarom wordt het systeem SelfiePay officieel ingevoerd in Nederland, al hebben de bedrijven die naam geschrapt.

Het idee achter het systeem is simpel. Bij online aankopen met je creditcard heb je op dit moment vaak een wachtwoord of andere code nodig als extra veiligheidscheck. MasterCard wil in plaats daarvan biometrische authenticatie gebruiken, in dit geval: je gezicht of vingerafdruk. Het bedrijf startte daarom in augustus een test met 750 ABN AMRO-klanten en die waren positief: negen op de tien deelnemers gaf aan dat ze hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor een vorm van biometrische authenticatie.

De vingerafdruk, die je kunt scannen met een moderne smartphone, was met 93 procent de populairste authenticatiemethode. 77 procent van de testers vond de gezichtsherkenning met de camera van hun smartphone ook fijn. Als de pilotgebruikers moet kiezen tussen beide methodes kiest 4 op de 5 trouwens voor de vingerafdruk.

De volgende stap is de technologie verder te gaan doorvoeren, legt Arjan Bol, Country Manager van MasterCard Nederland uit:

We gaan nu verder kijken naar de mogelijkheden om onze technologie te integreren in de apps van banken en techreuzen om betalen met een selfie of vingerafdruk nog gemakkelijker te maken.

Uniek is MasterCard in ons land trouwens al niet meer met hun biomedische controle. Onder meer ING stopte de vingerafdrukcheck al in zijn app en de nieuwe bank Bunq, gebruikt een selfie om te checken of iemand is wie hij zegt te zijn.