Matt Damon tegen afstudeerders MIT: ‘Technologie kan niet alle problemen oplossen’

Vorig jaar zagen we Matt Damon nog langere tijd overleven op Mars, nadat hij was achtergebleven op die planeet. Maar de acteur weet gelukkig zelf ook dat dit slechts een film was. Sterker nog: Damon is zich heel bewust van de beperkingen van de wetenschap en waarschuwde vrijdag in een speech op MIT dat niet alles op te lossen is met technologie.

“There is not always a freaking app for that”, vertelde hij tegen een groep vers-afgestudeerde studenten:

Als er iemand het recht heeft om te denken dat we met behulp van technologie alle problemen de wereld uit kunnen krijgen, dan zijn jullie het. Denk aan alle uitvindingen die zijn begonnen op MIT of door MIT-alumni: het world wide web, kernsplitsing en geconcentreerde soep. Maar de waarheid is: ‘we can’t science the shit out of every problem’.

Als voorbeeld haalde hij het watertekort op veel plekken in de wereld aan. Het is niet genoeg om ergens een pil in te gooien om het water te zuiveren. In plaats daarvan is innovatie op het gebied van overheidsbeleid en financiële modellen minstens zo belangrijk.

De complete speech van de acteur, die zelf overigens zijn studie aan Harvard nooit heeft afgemaakt, kun je hier teruglezen.