Speelgoedmaker Mattel ontwikkelt speaker met slimme assistent voor kinderen

Speelgoedmaker Mattel, onder meer bekend van de pratende Hello Barbie, komt met zijn eigen slimme assistent: Aristotle. Dat berichten onder meer Fast Company en Bloomberg, die een prototype van de assistent hebben gezien. De slimme speaker waar zij in huist is voorzien van een camera en microfoon. Het apparaat wordt vermarkt als een slimme babyfoon voor ouders, maar is volgens de fabrikant ook vooral een slimme assistent voor kinderen.

Tegen Fast Company zegt het bedrijf dat Aristotle zo is ontworpen om de stemgebruik van kleuters te kunnen begrijpen. Het magazine beschrijft op basis van de demo vooral functies die de slimme speaker zou kunnen hebben, zoals objectherkenning en de mogelijkheid om de speaker te combineren met ander speelgoed.

Mattel zegt ook dat het besloten heeft om ontwikkelaars toegang te geven tot Aristotle. In februari wil het bedrijf daar meer over bekendmaken.

Ouders

Voor ouders is de slimme speaker volgens Fast Company vooral een babyfoon die moet helpen bij de opvoeding. Het apparaat kan beelden en geluiden doorsturen naar de smartphone van een ouder. Opgeslagen data kunnen gekoppeld worden aan voorraadgegevens, zodat de assistent bijvoorbeeld kan helpen bij een bestellen voor nieuwe luiers.

Ook krijgen ouders de mogelijkheid om slaapliedjes af te spelen en kan de speaker dienen als nachtlampje. Bovendien heeft het apparaat ook toegang Alexa, de slimme assistent van Amazon.

Veiligheid en privacy

Volgens Mattel zijn alle gegevens die verstuurd worden voldoende beveiligd. Ouders kunnen bovendien beperkingen instellen zodat kinderen niet per ongeluk honderden producten bestellen.

Desondanks roept een slimme assistent gericht op kinderen vragen op. Speelgoedmaker Mattel kwam eind 2015 negatief in het nieuws toen bleek dat zijn slimme pop Hello Barbie kwetsbaar was voor hacks. Bovendien kun je ook ethische vragen stellen over hoe we onze kinderen opvoeden en de relatie tussen mens en machine.

Bloomberg schrijft dat ook Mattel zich daar bewust van is. De chief products officer, die door Bloomberg wordt geïnterviewd, zegt de anekdotes te kennen die suggereren dat een slimme assistent, die alles doet wat je zegt, kinderen bazig kunnen maken. Het bedrijf werkt daarom zelfs aan apps die kinderen goede manieren kan leren.

Speelgoedmaker Mattel heeft Aristotle op de vooravond van de CES 2017 aangekondigd, maar het apparaat gaat nog niet in de verkoop. De slimme speaker is vanaf juni 2017 beschikbaar en gaat 300 dollar kosten.