Mauritshuis eerste museum in Nederland dat HoloLens inzet bij publiek

Op zaterdag 21 oktober krijgen kunstliefhebbers tijdens museumnacht in Den Haag een unieke kans. Op deze avond zet het Mauritshuis namelijk Microsoft’s HoloLens in bij een schilderij van Rembrandt. Het is voor het eerst dat een museum in Nederland de techniek inzet bij haar bezoekers.

De zogenoemde Augmented Reality Experience biedt een bijzondere blik op het onderzoek dat naar Rembrandt schilderij Saul en David werd gedaan. Via de HoloLens kijken bezoekers mee tijdens het restauratie onderzoek van het kunstwerk. Hierbij kijken de bezoekers vanuit het perspectief van de restaurateur en zien zij letterlijk de onderste lagen van het kunstwerk.

Interactieve ervaring

De HoloLens plaatst een extra virtuele laag bovenop het daadwerkelijke schilderij. De bezoekers kunnen vervolgens het beeld beïnvloeden door middel van handgebaren. Het museum laat zo zien dat een museumbezoek veel interactiever kan zijn dan met een audiotour of informatieve tekst. Dankzij de HoloLens kunnen gebruikers op een interactieve wijze informatie over het schilderij van Rembrandt tot zich nemen.

Mauritshuis zet de nieuwe techniek in tijdens museumnacht in Den Haag op zaterdag 21 oktober. Tijdens deze avond kunnen bezoekers tussen 20:00 en 01:00 uur terecht bij tientallen musea in de stad van Vrede en Recht.

Foto: Mauritshuis