Vooruitblikken op Melbourne met Max Verstappen en Daniel Ricciardo

Het aftellen naar de Formule 1 Grand Prix van Australië is begonnen, en alhoewel we er a.s. zondag vroeg ons bed voor uit moeten kan de echte fan niet wachten. Ondertussen zijn de boys van Red Bull Racing al een dag of 3 in Australië waar Daniel Ricciardo zich opmaakt voor zijn thuisrace. En Red Bull zou Red Bull niet zijn als ze ons al niet de hele week laten meegenieten van alle laatste voorbereidingen van het team.

Fans verrassen tijdens de tests

Natuurlijk werd er de afgelopen weken eerst nog flink getest op het circuit van Barcelona. De eerste meters van de nieuwe RB13 verliepen voorspoedig, want alhoewel de Red Bull van Verstappen en Ricciardo nog niet de allersnelste rondetijden liet zien, werden er wel heel veel belangrijke meters met de auto gemaakt. Hoe zo’n testdag er uit ziet, zie je in deze mooie video die het team maakte:

Omdat de tribunes van het circuit in Barcelona vrij toegankelijk zijn tijdens de testweek zaten er nogal wat mensen toe te kijken toen Red Bull Racing en de andere teams hun eerste meters aflegden. Een goed moment voor Max Verstappen om de fans eens even te verrassen met een bezoekje:

Nieuwe helm voor Max en Daniel

Niet alleen de auto van beide Red Bull coureurs heeft dit seizoen een update gehad, ze gaan zondag ook van start met een compleet nieuwe helm. En dat is goed nieuws voor de kippige F1 kijker: De helmen van Verstappen en Ricciardo leken namelijk best heel erg op elkaar. Het verschil is nu een stuk groter, zoals je hieronder kunt zien: de helm van Ricciardo heeft een (licht)blauwe bovenkant, die van Max is rood met een “Dutch Lion”. En, naar mijn bescheiden mening, een stuk mooier.

VES VER OMG WTF

Voor de Max Verstappen fans is er trouwens nog een belangrijke wijziging te noteren: Verstappen zal met ingang van dit seizoen namelijk in de racestatistieken worden aangeduid als ‘VER’ in plaats van ‘VES’. Dat Verstappen twee seizoenen onder die letters racete had niets te maken met het feit dat zijn vader Jos Verstappen ooit de letters VER gebruikte, maar met testcoureur Jean-Eric Vergne van Ferrari. Hij zwaaide dit jaar af als Formule 1 testrijder, waardoor Verstappen junior de letters VER over mocht nemen van de FIA.

Volgens zijn team kon Max niet wachten tot hij de letters mocht gaan gebruiken: “VES klinkt als vest, en ik draag nooit een vest”, aldus de pitreporter van Red Bull racing. Overigens was Verstappen vooral blij met het feit dat hij in de Formule 1 nu dezelfde letters als zijn vader draagt: “Gewoon de eerste drie letters van mijn achternaam, zoals mijn vader dat vroeger ook had.”

Thuisrace voor Ricciardo

Ondertussen zijn de boys neergestreken in Australië en maken ze zich op voor de race van a.s. zondag. Albert Park – de baan waarop vanaf a.s. vrijdag gereden wordt, is deels een stratencircuit waarop niet het hele jaar gereden wordt. Daardoor is de baan niet zo schoon en ‘grippy’ als op andere plekken. Combineer dat met de snelle bochten en de pitmuur die op sommige plekken genadeloos dicht langs de baan staat, en je weet dat het een zeer spannende race met mogelijk de nodige safetycars zal worden.

Daniel Ricciardo, voor wie het dit jaar gelijk zijn thuisrace is, rijdt er in ieder geval rond als een vis in het water:

Ripping up some tinnies on the Yara River

Speaking of water, eerder deze week namen de Red Bull coureurs even de tijd om de stad Melbourne vanaf het water te verkennen. In twee piepkleine maar pijlsnelle bootjes, dinghies genaamd, begaven de coureurs zich op de Yarra River voor alvast een eerste krachtmeting. Ondertussen moest Max deze week ook nog even geloven aan een kleine taalcursus Australisch, en namen de beide coureurs souvenirs voor elkaar mee:

Winst voor Verstappen?

Alle gekheid op een stokje is natuurlijk de grote vraag hoe Verstappen en Ricciardo het er dit weekend vanaf gaan brengen in de RB13. Waar Verstappen zelf hoopt op een ‘snelle start en een hele saaie race op kop’, is het voor de kijker natuurlijk nog even heel spannend om te zien wie er dit jaar de beste auto heeft.

Een winst van één van de Red Bull auto’s is in ieder geval niet heel voor de hand liggend, omdat uit de tests in Barcelona al naar voren kwam dat Mercedes en Ferrari hun hardware dit jaar opnieuw goed op orde hebben. Red Bull Racing is wederom het team dat moet ‘groeien in de wedstrijd’ en hopelijk elke race weer een stukje dichterbij de twee andere topteams kruipt om ze zo te slim af te zijn. Maar wie weet hoe het komende zondag uitpakt. To finish first, you first have to finish.

De Grand Prix wordt op a.s. zondag live uitgezonden om 7.00 ’s ochtends Nederlandse tijd door Ziggo Sport. De kwalificatie is op datzelfde tijdstip te zien op zaterdag.