McAfee: ‘cyberaanvallen op gezondheidszorg sterk toegenomen in 2017’

datalek, Cybercrime, hack, cyberaanval, dark web

In 2017 is het aantal aanvallen op de zorgsector wereldwijd met 210 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat stelt McAfee Labs op basis van eigen onderzoek.

Veel van deze incidenten waren het gevolg van het feit dat zorgorganisaties zich niet aan de best practices op het gebied van beveiliging hielden. Daarnaast werden kwetsbaarheden in medische software vaak niet gedicht, stelt het beveiligingsbedrijf.

“Tijdens ons onderzoek ontdekten we klassieke software- en beveiligingsfouten zoals wachtwoorden die in de hardware zijn ingebakken, de mogelijkheid om op afstand programma’s te starten, niet-gesigneerde firmware etc.”, aldus Christiaan Beek, Lead Scientist en Senior Principal Engineer bij McAfee

McAfee ontdekte verder dat privacygevoelige medische beelden toegankelijk waren. Onderzoekers slaagden er bijvoorbeeld in om lichaamsdelen van patiënten te reconstrueren en driedimensionale modellen daarvan te printen. “Zowel zorgorganisaties als ontwikkelaars van medische software zouden veel waakzamer moeten zijn en ervoor zorgen dat ze zich houden aan de nieuwste best practices op het gebied van security”, aldus Beek.

McAfee-rapport-cyberaanvallen-zorg

Bitcoin

McAfee zag in het vierde kwartaal van vorig jaar dat criminelen nieuwe manieren vonden om geld te verdienen. De sterke koersstijging van Bitcoin was bijvoorbeeld aanleiding om achter Bitcoin- en Monero-wallets aan te gaan. Ook werden er Android-apps ontdekt die specifiek ontwikkeld zijn om ongemerkt cryptovaluta te minen.