McAfee: ‘Doutzen Kroes is meest gevaarlijke BN’er om naar te zoeken’

Als je informatie opzoekt over een bekend persoon, bestaat de kans dat je op een malafide website terecht komt die malware naar je apparaat downloadt. Volgens McAfee is het risico hierop qua zoekopdrachten naar Nederlandse beroemdheden het grootste als je op topmodel Doutzen Kroes zoekt. Van de alle beroemdheden ter wereld is dat Kim Kardashian.

McAfee onderzoekt al twaalf jaar verschillende nationale en internationale beroemdheden en het risico dat je loopt als je ze online opzoekt. Kim Kardashian staat dit jaar dus bovenaan, met Doutzen Kroes op de tweede plaats. Op nummer drie staat actrice Naomi Watts, Game of Thrones-ster Emilia Clarke staat op nummer vier. De top vijf wordt afgesloten door actrice Amber Heard.

Verder in de top tien voor Nederland staan actrice Rachel Weisz (6), comedians Jimmy Kimmel (7) en Jimmy Fallon (8, actrice Noomi Rapace (9) en zangeres Adele (10). Qua BN’ers staan er nog veertien andere namen in de lijst. Het gaat onder meer om Lil’ Kleine op plaats 22, Linda de Mol op nummer 38 en Max Verstappen op plaats 45.

Malware

Cybercriminelen proberen je met zoekopdrachten naar beroemdheden naar hun eigen websites te sturen, waarna er malware geïnstalleerd wordt om je persoonsgegevens en wachtwoorden te stelen. “We leven in een wereld waarbij alles en iedereen met elkaar verbonden is. We kunnen kiezen uit talloze entertainmentmogelijkheden op diverse apparaten,” zegt Gary Davis, chief consumer security evangelist bij McAfee.

“Consumenten verkiezen snelheid en gemak vaak boven veiligheid, en klikken daarbij op links om video’s en films van hun favoriete beroemdheid te bekijken. Juist in deze hyper-verbonden wereld zouden consumenten goed moeten nadenken voor ze op een link klikken, zodat ze zeker weten dat ze veilige content bekijken en zichzelf beschermen tegen cyberdreigingen die hun persoonsgegevens en identiteit bedreigen.”

Foto: Shutterstock.com