McLaren gaat onderdelen voor F1-auto printen op het circuit

McLaren Racing toont tijdens de Grand Prix van Bahrein volgende week iets geheel nieuws op de racebaan: een 3D-printer. Het Formule 1-team laat weten dat het onderdelen voor de nieuwe McLaren MCL32 gaat printen om aanpassingen aan het ontwerp snel te kunnen uitvoeren.

Het neerzetten van de printer is een uitbreiding op de samenwerking die het team al heeft met 3D-printspecialist Stratasys. Met de geprinte onderdelen wordt onder meer het gewicht van de raceauto verminderd. Er worden bijvoorbeeld hydraulische beugels voor de leidingen gemaakt van nylon, flexibele radiokabels van een soort rubber, leidingen voor de koeling van de remmen en kleppen voor de spoilers achterop gemaakt.

McLaren 3D-printen

Sneller onderdelen maken

3D-printen heeft er in veel gevallen al voor gezorgd dat het maken van onderdelen niet langer weken duurt, maar slechts dagen of zelfs uren. Dat is handig, want zo kan het team meer testen met de auto’s voor het daadwerkelijk gaat racen. “We passen onze Formule 1-auto-ontwerpen constant aan, dus de mogelijkheid om nieuwe ontwerpen snel te testen is belangrijk bij het lichter maken van de auto”, aldus Neil Oatley, de Design en Development Director van MacLaren Racing.

Of het ook echt uit gaat maken tijdens de race zelf, zien we volgende week tijdens de Grand Prix van Bahrein.