Mede-oprichter Microsoft Paul Allen op 65-jarige leeftijd overleden

Paul Allen

Paul Allen, de mede-oprichter van Microsoft, is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden aan lymfeklierkanker. Dat meldt zijn bedrijf Vulcan op hun website. Allen maakte twee weken geleden bekend dat de ziekte terug was gekeerd, nadat hij er in 2009 ook al voor werd behandeld. Toen liet hij nog weten “optimistisch” te zijn over de behandeling.

Allen was net als zijn schoolvriend Bill Gates een miljardair. De twee richtten Microsoft in 1975 samen op. In 1983 besloot Allen het bedrijf te verlaten, nadat hij te horen kreeg dat hij de ziekte van Hodgkin had, wat een vorm van bloedkanker is. Hij wist de ziekte echter te verslaan en richtte in 1986 het investeringsbedrijf voor media en communicatie Vulcan op.

“Mijn broer was op ieder niveau een opmerkelijk individu”, laat Jodie Allen, de zus van Paul, in een verklaring weten. “Hoewel de meesten hem kenden als een technoloog en een filantroop, was hij voor ons een geliefde broer en oom, en een uitzonderlijke vriend.”

“Iedereen die de eer had om met Paul te werken, voelt vandaag een ongelofelijk verlies. Hij had een uitzonderlijke intelligentie en een passie om een aantal van de moeilijkste problemen in de wereld op te lossen, met de overtuiging dat creatief denken en nieuwe aanpakken een grote en blijvende impact kon hebben”, aldus Vulcan-CEO Bill Hilf.

Gates

Ook Bill Gates heeft een verklaring geschreven over het overlijden van zijn vriend, meldt BBC. “Mijn hart is gebroken door het overlijden van een van mijn oudste en beste vrienden. Personal computing had zonder hem niet bestaan.”

“Sinds onze vroege jaren op de Lakeside School, tijdens onze partnerschap in de creatie van Microsoft, tot onze gezamenlijke filantropische projecten in de afgelopen jaren, was Paul een echte partner en een geliefde vriend”, aldus Gates. “Hij verdiende veel meer tijd, maar zijn bijdragen aan de wereld van technologie en filantropie zullen nog generaties blijven doorleven. Ik zal hem ontzettend missen.”

Paul Allen en Bill Gates

Paul Allen en Bill Gates op de Lakeside School.

Allen zou naar verwachting ruim 2 miljard dollar hebben gedoneerd in zijn leven, onder meer aan doelen in de wetenschap, het onderwijs en natuurbehoud. In 2010 beloofde hij het overgrote deel van zijn fortuin aan goede doelen te geven na zijn dood.