Mede-oprichter Microsoft toont grootste vliegtuig ooit

Stratolaunch, een bedrijf van Microsoft-medeoprichter Paul Allen, heeft woensdag het grootste vliegtuig ooit aan de wereld getoond. Daarmee moeten raketten in een baan rond de aarde gebracht worden.

Paul Allen richtte in de jaren ’70 samen met Bill Gates Microsoft op en sinds hij zijn miljarden is hij een man van vele bezigheden. Zijn laatste speeltje is Stratolaunch, een project waar hij de afgelopen zes jaar mee bezig geweest is. Met de Stratolaunch Aircraft, een vliegtuig met een spanwijdte van 118 meter, wil hij raketten op een goedkope manier vanuit de lucht richting de ruimte lanceren.

Stratolaunch

Goedkoper lanceren

Het is nu erg duur om een raket van een lanceerplatform te lanceren, omdat er veel brandstof bij nodig is. Stratolaunch neemt de raketten op het enorme vliegtuig mee de lucht in, om ze daar vandaan te lanceren. Daarmee lijkt het idee sterk op Allen’s eerste ruimtevaartbedrijf SpaceShipOne. Dat bedrijf presteerde het om in 2004 als eerste een commerciële vlucht tot aan de rand van de ruimte uit te voeren.

Voordat Stratolaunch zover is moet er nog flink getest worden. De 28 wielen van het vliegtuig gaan volgens de huidige planning pas in 2019 voor het eerst van de grond.

Het naar buiten rijden van het enorme vliegtuig diende alleen om de steunpilaren rond het vliegtuig te verwijderen. Zo konden de wielen het enorme gewicht van de Stratolaunch Aircraft ervaren. “Dit was een cruciale stap in het voorbereiden voor grondtests, het starten van de motor, taxiën, en uiteindelijk de eerste vlucht”, schrijft het bedrijf op de website.

Stratolaunch

Stratolaunch

Stratolaunch

Stratolaunch