Medeoprichter WhatsApp vertrekt bij Facebook ‘wegens ruzie om privacy’

alternatieven voor WhatsApp

Jan Koum, medeoprichter van WhatsApp, verlaat Facebook. Volgens The Washington Post is dit vanwege een conflict tussen de twee diensten over het gebruik van persoonlijke data van gebruikers. Volgens ingewijden probeerde Facebook ook de encryptie van de chat-app te verzwakken.

Koum schrijft op Facebook dat het tijd is om door te gaan. “Ik neem wat vrije tijd om de dingen buiten technologie te doen waar ik van houd.” Ook zegt hij WhatsApp aan toe blijven juichen, maar dan van buiten het bedrijf.

Privacy

Volgens ingewijden komt het vertrek van Koum na een langlopend conflict. De chat-app kreeg in 2016 end-to-end-encryptie, waardoor je berichten alleen door de verzender en ontvanger te lezen zijn.

Topmannen bij Facebook wilden het echter eenvoudiger maken voor bedrijven om de tools te gebruiken. Maar volgens topmannen van WhatsApp moest daarvoor de encryptie verzwakt worden. Uiteindelijk wilde Koum dat conflict niet meer aan gaan.

En dat zou ook gelden voor andere werknemers van de chat-app: ze zouden hun motivatie zijn verloren en in november willen opstappen. Op dat moment mogen ze namelijk al hun aandelenopties uitoefenen volgens de voorwaarden van Facebook, aldus de ingewijden.

Brian Acton

De andere medeoprichter van de chat-app, Brian Acton, stapte in november vorig jaar al op. Hij begon een non-profit die zich moet richten op “de overlap tussen non-profit, technologie en communicatie.”