Medeoprichters Tinder klagen moederbedrijf aan wegens misleiding

Tinder Feed

Drie van de medeoprichters van Tinder en diverse andere voormalige en huidige topmensen klagen de moederbedrijven aan. Het gaat om Match Group en IAC. Volgens de aanklacht zouden de moederbedrijven financiële informatie gemanipuleerd hebben om de waardering van de dating-app te verlagen en om op illegale wijze aandelen van werknemers weg te nemen.

De dating-app zou in 2017, 2018, 2020 en 2021 gewaardeerd worden. Op die dagen kunnen werknemers gebruikmaken van hun aandelen. Maar volgens de aanklacht hebben de moederbedrijven in juli 2017 de waardering onterecht op 3 miljard dollar gezet. Die waardering was 2 jaar eerder hetzelfde, ook al is het bedrijf in de tussentijd gegroeid.

Vervolgens zou het moederbedrijf in het geheim Tinder samengebracht hebben met Match Group. Daardoor verdienden werknemers veel minder via hun aandelen. IAC zou daarna gedreigd hebben iemand te ontslaan die onthulde hoeveel het bedrijf echt waard was.

Seksuele intimidatie

De aanklacht is ingediend door medeoprichters Sean Rad, Justin Mateen en Jonathan Badeen, evenals drie huidige en vier voormalige topmensen. Ze eisen miljarden dollars.

Verder beschuldigen zij CEO Greg Blatt van seksuele intimidatie. Hij zou de vice-president van marketing en communicatie, Rosette Pambakian, tijdens een feestje van het bedrijf in 2016 hebben lastig gevallen. Het incident zou verborgen zijn gebleven, omdat Blatt bezig was met de eerder genoemde misleiding om de waardering van Tinder laag te houden.

In de aanklacht worden de kwartaalcijfers van het bedrijf genoemd. Daarin werd gezegd dat de dating-app op weg is om 800 miljoen dollar aan omzet binnen te halen. Die voorspelling is 75 procent hoger dan wat IAC en Match Group inschatte toen ze de dienst vorig jaar samenvoegden met Match Group, aldus de aanklacht.

Reactie

IAC en Match Group hebben tegenover The Wall Street Journal een gezamenlijke verklaring gegeven. “De feiten zijn eenvoudig: Match Group en de aanklagers zijn door een rigoureus proces gegaan voor de waardering, waar twee onafhankelijke wereldwijde investeringsbanken bij betrokken waren. Meneer Rad en zijn merry band van eisers vonden de uitkomst niet leuk.”