Numrush

Medicijnen nodig? In Australië worden ze straks mogelijk per drone gebracht

Als je in Nederland een transplantatie moet, dan is dat geen probleem. De ziekenhuizen zitten dicht bij elkaar, dus de benodigde organen zijn snel bij het ziekenhuis aangekomen. Maar op het platteland in Australië is dat een ander verhaal, daar kan het soms te lang duren. Maar een consortium in het land wil drones in gaan zetten om dit veel sneller te laten gaan, schrijft Mashable.

De Australian RPAS Consortium (ARC) bestaat uit acht groepen die interesse hebben in de hardware, beveiliging en legale aspecten van drones. Zij lanceerden vrijdag hun Angel Drone-project. De bedoeling is dat ze gaan testen met een drone die bloedmonsters bij zicht draagt. De drone heeft een speciale incubator die ervoor zorgt dat het bloed op de juiste temperatuur en in de juiste condities blijft.

Zodra de regulering het toelaat moet er niet alleen bloed vervoerd worden, maar gaat er ook menselijk weefsel, organen en mogelijk zelfs mensen op transport. De testen met bloed en organen kunnen volgens neurochirurg Charles Teo al binnen een jaar beginnen. Volgens Mark Puterflam, commercieel directeur van drone operators bij Aerolens Group, zegt dat er al plannen zijn om de eerste testen in het noordelijke gedeelte van Australië aan het einde van het jaar te starten.

De drones kunnen in de medische industrie in Australië van groot belang zijn. Zo kan er snel een tegengif komen voor slangenbeten, en kunnen organen sneller bezorgd worden. Niet alleen is dit sneller, het is ook een goedkopere oplossing. Nu gebeurt dit vaak via een helikopter, wat 80.000 dollar kan kosten.