Meer hartdonoren door deze nieuwe techniek

Heart in a Box

Het Amerikaanse bedrijf TransMedics heeft een apparaat ontwikkeld dat harten van doneren makkelijker in leven houdt. Voorheen werden harten gekoeld, maar de ‘heart in a box’ verwarmd het hart en laat het doorkloppen terwijl hij onderweg is naar degene die hem nodig heeft.

Het verrijdbare apparaat zorgt ervoor dat het hart bloed, zuurstof en voedingstoffen ontvangt, terwijl de omgeving op perfecte temperatuur wordt gehouden. Momenteel kost het apparaat nog 250.000 dollar en is daarom niet geschikt voor ieder ziekenhuis.

Wat bijzonder is aan de heart in a box, is dat er in meer gevallen een hart gedoneerd kan worden. Normaliter moest de donor hersendood zijn, terwijl zijn of haar hart nog in goede staat zou zijn. Dit zorgde ervoor dat er een klein aanbod aan donoren was. Maar dit apparaat kan een hart, dat normaal niet meer te redden zou zijn, reanimeren zodat het toch gebruikt kan worden in een transplantatie.

Het apparaat is niet alleen met een hart te gebruiken: TransMedics’ The Organ Care System, zoals het apparaat officieel heet zorgt ervoor dat een paar longen 24-uur bruikbaar blijven. Voorheen met traditionele methodes zou dit ongeveer 3 tot 6 uur zijn. Wel zorgt de ontwikkeling voor nieuwe ethische vraagstukken: is iemand wel echt dood als het hart redelijk eenvoudig weer te reanimeren is?

Gif via MIT Technology Review