Meerdere banken gehackt via transactiesysteem SWIFT

SWIFT, het transactiesysteem voor banken, heeft bekendgemaakt opnieuw doelwit te zijn geweest van aanvallen. Dat meldt persbureau Reuters. Het systeem zou sinds juni het doelwit zijn geweest van aanvallen, waarvan sommige succesvol. SWIFT heeft zijn klanten met een brief, die Reuters heeft ingezien, op de hoogte gesteld van de aanvallen.

Volgens Reuters schrijft SWIFT in die brief dat het gaat om een aanhoudende dreiging. Begin dit jaar werd al omgerekend 70 miljoen euro gestolen van de centrale bank van Bangladesh. Even later werd bekend dat banken opnieuw doelwit zijn geworden van aanvallen. De problemen lijken dus dus bij lange na nog niet opgelost. In de brief zou SWIFT gezegd hebben dat er geld is gestolen, maar het heeft niet bekendgemaakt hoeveel of welke banken slachtoffer zijn geworden.

Wel zou het gaan om banken uit verschillende gebieden en van verschillende grootten. Reuters schrijft dat er verschillende manieren zijn geweest waarop de succesvolle aanvallen zijn uitgevoerd. De banken zouden hun eigen beveiliging niet op orde hebben, waardoor hackers toegang konden krijgen tot het systeem. SWIFT zegt dat banken met verouderde systemen tot 19 november hebben om hun systemen te updaten. Als de banken die deadline niet halen, zal dienstverlener de banken aangeven bij toezichthouders.