Meerderheid van Nederland wil een smartphoneverbod op de fiets

De huidige generatie jongeren is zowat met een smartphone in de hand op de wereld gezet en vindt het dan ook doodnormaal om even snel een berichtje te beantwoorden op de fiets. Nou, driekwart van de Nederlanders is dit gedrag anders spuugzat. Vooral de 35-plusser is voor een smartphoneverbod.

Uit onderzoek van Maurice de Hond onder 3500 mensen blijkt dat 77 procent vindt dat bellen en appen achter het fietsstuur verboden zou moeten worden. De helft wil ook muziek luisteren niet langer toestaan.

Bij één op de tien fietsongevallen is een smartphone betrokken, meldt Veilig Verkeer Nederland. Bij jongeren van 12 tot 34 jaar ligt dit percentage zelfs twee keer hoger. “We proberen met name jongeren al langer bewust te maken van de grote gevaren. Zij halen onderweg vaak achteloos hun mobiel uit hun broekzak om muziek te beluisteren en berichten te versturen, zonder dat ze zich lijken te beseffen welke gevolgen dit kan hebben”, zegt directeur Felix Cohen.

Smartphone on hold

Een mogelijke oplossing voor het smartphonegebruik op de fiets is de SafeDrivePod; dit zorgt ervoor dat de smartphone tijdens het fietsen niet te gebruiken is door een module in het fietsstuur. SafeDrivePod gebruikt namelijk een technologie die ervoor zorgt dat sms’en, e-mailen en alle andere vormen van social media geblokkeerd worden wanneer je aan het rijden bent, waardoor je minder afgeleid wordt. Dit slimme hulpmiddel is er ook al voor in de auto. Fietsfabrikant Gazelle onderzoekt op dit moment of fietsers interesse hebben in een SafeDrivePod.

De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, is ondertussen bezig met een nieuwe wet die het gebruik van smartphones op de fiets verbiedt. Er ligt nog geen concreet wetsvoorstel, maar daar hoopt Schultz volgend jaar verandering in te brengen. Of het daadwerkelijk te handhaven is, is nog de vraag. Volgens de politiebond is het verbod voor automobilisten al lastig genoeg te handhaven, laat staan voor fietsers.