We wisten al dat het ging gebeuren, maar nu is het ook officieel. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zojuist ingestemd met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. VVD, PvdA, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en 50Plus stemden vanmiddag allemaal voor het wetsvoorstel. Dat is een zeer ruim meerderheid van de Tweede Kamer.
Tijdens het debat over de zogenoemde aftapwet vorige week woensdag werd al duidelijk dat er een ruime kamermeerderheid voor de invoering was. Met de kritiek van een aantal oppositiepartijen, waaronder D66, werd eigenlijk niets gedaan.
De wet maakt het mogelijk om grootschalig en ongericht internetverkeer te verzamelen en te doorzoeken in het kader van het onderzoek naar terrorisme. Tegenstanders zijn bang dat hierdoor een sleepnet ontstaat, waarbij veel gegevens van onschuldige burgers worden verzameld. Deze data wordt vervolgens maximaal drie jaar bewaard en mag ook nog eens worden gebruikt in andere zoeken of worden gedeeld met inlichtingendiensten uit andere landen.
Daarnaast zijn er twijfels of er voldoende toezicht is op hoe de Nederlandse inlichtingendiensten de bevoegdheden uit deze wet in gaan zetten. Er komt een commissie die eerst goedkeuring moet verlenen voor er data wordt verzameld, maar de vraag is of die de voorstellen wel kritisch genoeg bekijkt.
Eerste Kamer
Voordat de wet wordt ingevoerd moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen. Als de partijen die nu voor hebben gestemd, daar ook voor stemmen, staat niets de wet nog in de weg. Er is echter een zeer kleine kans dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel alsnog terugstuurt naar de tekentafel.
Wanneer de Eerste Kamer de wet gaat behandelen, is nog niet bekend.