Meet continu de temperatuur van je baby via deze slimme sensor

Het opnemen van de lichaamstemperatuur van een baby is niet altijd een pretje. Met die gedachte ontwikkelde een startup uit Californië  een nieuw soort thermometer: de STEMP smart temperature patch.

De STEMP smart temperature patch is een sensor, die je als een soort pleister op de huid kunt bevestigen. De sensor meet vervolgens continu de lichaamstemperatuur en stuurt deze data naar de bijbehorende smartphone app. Op deze manier zijn ouders in staat om de lichaamstemperatuur van hun kind realtime te monitoren, zodat zij tijdig kunnen ingrijpen in geval van ziekte.

STEMP

Hoe werkt de STEMP smart temperature patch?

De thermometer van STEMP is zeer eenvoudig in gebruik en bestaat uit twee onderdelen: een sensor en een eenmalig te gebruiken ‘hoesje’. Allereerst dienen gebruikers de sensor op te laden en in een soort hoesje te plaatsen, die vervolgens op de huid geplakt kan worden. De sensor is zeer klein, waardoor de thermometer zeer geschikt is voor het lichaam van baby’s en kleine kinderen. Volgens het bedrijf draag je de thermometer zonder dat je hem voelt zitten, wat vooral belangrijk is voor kinderen.

Als de thermometer is bevestigd, wordt automatisch het monitoren van de lichaamstemperatuur gestart. De thermometer stuurt automatisch de gegenereerde data door naar de smartphone app via Bluetooth, waardoor je direct een overzicht hebt van de lichaamstemperatuur.

STEMP

De data wordt vervolgens opgeslagen, zodat je ook de verbanden over langere periodes in de gaten kunt houden. Is een kindje ziek? Dan kun je gedurende de dag/week/maand zien hoe de lichaamstemperatuur zich verhoudt. Daalt of stijgt de temperatuur naar een zorgwekkende waarde, dan stuurt de app automatisch een waarschuwing. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen door naar de huisarts te gaan.

Door de thermometer op het lichaam te dragen, wordt de temperatuur continu gemeten. Dit zorgt ervoor dat de metingen betrouwbaarder zijn dan bij ‘traditionele’ thermometers, omdat het dan om een momentopname gaat. Daarnaast hoeven kinderen niet wakker gemaakt te worden voor het meten van de lichaamstemperatuur en ondervinden zij niet langer hinder van de metingen. Ook is de sensor water-resistent, waardoor je gerust met de sensor kunt gaan douchen.

Volgens het bedrijf is de thermometer uitermate geschikt voor jonge kinderen, maar kunnen ook volwassen de thermometer gebruiken. Zo is het mogelijk om meerdere sensoren toe te voegen aan de app, waardoor je van meerdere personen tegelijkertijd de temperatuur kunt bijhouden. Voor vrouwen is de thermometer zeer geschikt voor het bijhouden van de ovulatie cyclus, aangezien de temperatuur hier een belangrijke rol bij speelt.

Crowdfunding

Het bedrijf heeft de thermometer inmiddels gelanceerd als project op Indiegogo. Via de campagne hoopt STEMP minimaal 25.000 dollar op te halen. De eerste 150 personen kunnen de thermometer bestellen voor 25 dollar, daarna zal de prijs omhoog gaan naar 35 dollar. Het bedrijf streeft ernaar om de producten vanaf augustus te verschepen.