Memnet: algoritme berekent hoe makkelijk mensen je gezicht onthouden

Algoritme

Soms heb je nu eenmaal zo’n gezicht dat snel wordt vergeten. Dat iemand je foto al tig keer op Facebook voorbij heeft zien komen, maar je alsnog niet herkent als je ergens hebt afgesproken. Hoe snel je dat kan gebeuren, weet een slim computerprogramma nu te voorspellen. Onderzoekers aan MIT hebben namelijk een algoritme ontwikkeld dat voorspelt hoe memorabel een gezicht precies is.

Op basis daarvan is het computerprogrogramma Memnet ontstaan. De onderzoekers hebben de software getraind door 5000 deelnemers te vragen hoe memorabel bepaalde foto’s precies zijn en deze informatie aan Memnet te geven. Het programma was hierdoor net zo accuraat in zijn voorspellingen als de menselijke deelnemers en 30 procent beter dan eerdere software.

Memnet is in staat om iedere foto goed te doorgronden. Hierdoor werkt de software met een pasfoto, maar ook een kiekje gemaakt tijdens een borrel. Het algoritme kijkt ook naar memorabele delen van een persoon naast het gezicht, zoals bijvoorbeeld een wild kapsel. Dat maakt Memnet een stuk veelzijdiger dan voorgaande alternatieven, die alleen gezichtsinformatie op een algemene manier konden aflezen. Houdingen, kledingstukken en logo’s worden nog niet ge├»dentificeerd.

De software maakt een ‘heatmap’ van een foto, waarop de meest memorabele onderdelen worden uitgelicht. Dat kan voor de gebruiker vrij confronterend zijn: de computer zal je immers vertellen of je ogen, lippen of wenkbrauwen wellicht wat gebruikelijk en vergeetbaar zijn.