Meningsverschil binnen Microsoft over de gevaren van kunstmatige intelligentie

Eric Horvitz heeft een zeer opmerkelijke uitspraak gedaan. Zo stelt de research chief van Microsoft dat kunstmatige intelligentie niet gevaarlijk is, omdat mensen de controle blijven houden over de machines.

Hiermee beweert Horvitz iets heel anders dan Bill Gates. De man die Microsoft groot maakte liet eerder deze week nog weten ‘bang’ te zijn voor de potentiële gevaren die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt.

Volgens Horvitz zullen de mensen altijd de controle behouden over kunstmatige intelligentie systemen, omdat de systemen door mensen zijn ontworpen. “Met de systemen kunnen wij serieuze wereldproblemen oplossen”, aldus Horvitz.

Geheel onlogisch zijn de uitspraken van Horvitz niet. Aangezien Microsoft miljoenen investeert in onderzoek naar de technologie wil het de mensheid niet bang maken voor kunstmatige intelligentie.

Vooraanstaande mannen Elon Musk en Stephen Hawking zien de voordelen ook, maar waarschuwden eerder al voor de keerzijde van de technologie. Zo zegt Hawking:

Kunstmatige intelligentie kan het einde van de mens betekenen als de technologie in handen komt van mensen die kwaad willen doen. Echter zijn er ook genoeg positieve voordelen van de technologie te bedenken waarmee we de wereldproblematiek kunnen aanpakken.