Menselijke kunstmatige intelligentie is een stap dichterbij

Het is een onderwerp waar wetenschappers al jaren mee bezig zijn: kan een computer ooit op dezelfde manier denken als een mens? Lange tijd werd aangenomen dat het antwoord hierop nee was, maar nu is er een doorbraak die iets anders lijkt te tonen. Onderzoekers hebben namelijk een paper gepubliceerd in Frontiers in Systems Neuroscience dat een theorie geeft voor een algoritme dat menselijke intelligentie na kan bootsen.

In het onderzoek hebben wetenschappers experimenteel bewijs getoond voor de Theory of Connectivity. Deze theorie zegt dat alle processen in je hersenen onderling verbonden zijn en dat een algoritme in kaart kan brengen hoe hersenen informatie verwerken.

De groep onderzoekers heeft de theorie getest door te analyseren en te documenteren hoe het algoritme werkt in zeven afzonderlijke delen van je hersenen. Elke regio is verantwoordelijk voor de meest basis reacties, bijvoorbeeld angst of de behoefte aan eten. De test werd uitgevoerd op knaagdieren in het lab. Na de analyses werden het aantal groepen reacties in kaart gebracht en geluisterd naar de reactie van het brein.

In totaal werden er vijftien unieke combinaties aan reacties gevonden, die allemaal standaard aanwezig lijken te zijn in je hersenen. Zodra de stimulans – bijvoorbeeld eten – weer weg werd gehaald verdween de reactie ook weer uit het brein.

Sleutel

Dit algoritme heeft voor de ‘normale’ mens weinig nut, aangezien het geen sleutel is tot meer intelligentie in mensen. Maar voor robots is dit een belangrijk onderzoek. De mogelijkheid om te begrijpen hoe het brein precies werkt kan namelijk leiden tot een doorbraak in kunstmatige intelligentie, waardoor toekomstige robots net zo kunnen denken als wij dat doen. Een droom die vele wetenschappers delen.