Mercedes-Benz sleept eerste testlicentie binnen voor autonoom rijden

In de Amerikaanse staat Nevada is de Mercedes-Benz E-Klasse het eerste voertuig dat een licentie heeft gekregen om testen te gaan doen op het gebied van autonoom rijden. Dat maakt de Duitse autofabrikant bekend tijdens de CES, ’s werelds grootste technologiebeurs die momenteel plaatsvindt in Las Vegas, Nevada.

De drie standaardmodellen uit de E-Klasse van Mercedes krijgen officiële toestemming om geheel zelfstandig te rijden op de openbare wegen van Nevada. De auto’s zullen overigens niet erg opvallen, de extra voorzorgsmaatregelen in de vorm van grote sensoren op het dak zijn niet meer nodig. Dat laat Mercedes-Benz weten in een persbericht:

De standaard productieauto is al verregaand uitgerust met intelligente technologie. Dat betekent dat voor de testdoeleinden uitsluitend wat kleine software-aanpassingen voor het besturingssysteem van de DRIVE PILOT nodig zijn.

Volgens de autofabrikant wijst de licentie erop dat ze vooroplopen op het gebied van de zelfrijdende auto. Thomas Weber van de groep Research & Mercedes-Benz Cars Development zegt:

Het feit dat Mercedes-Benz de eerste autofabrikant ter wereld is die zo’n licentie krijgt toegewezen, bewijst dat wij op het gebied van autonoom rijden een voorsprong hebben. De nieuwe E-Klasse markeert daarom opnieuw een grote stap voorwaarts op weg naar de volledig geautomatiseerde auto.

Je hoeft overigens niet te verwachten dat je lege auto’s voorbij ziet rijden, de regelgeving van de Nevada Department of Motor Vehicles (NDMV) schrijft voor dat er altijd een inzittende aanwezig moet zijn. Daarnaast moet die inzittende volgens de regelgeving ook assisteren bij afslaan, invoegen en uitvoegen. De auto’s van Mercedes-Benz maken gebruik van een speciale rode kentekenplaat.

mercedes F015 CES 2015 Numrush

Het is niet de eerste keer dat Mercedes-Benz verrast tijdens de CES. Vorige jaar gebruikte het Duitse bedrijf de aandacht om hun zelfrijdende conceptauto te presenteren. De auto was één van de grote verrassingen van dat jaar en was hét onderwerp waar bezoekers en journalisten nog lang over napraatten.