‘Merendeel van Nederlanders wil tv-abonnement opzeggen als apps streamen’

Televisie

Op het moment betalen veel Nederlanders nog braaf abonnementsgeld om televisie te kijken, maar dat zou in de toekomst zomaar kunnen veranderen. Volgens een onderzoek van Telecompaper (via HD Nieuws), wil meer dan de helft van Nederland het tv-abonnement stopzetten, zodra de tv-zenders in app-vorm bekeken kunnen worden.

RTL lijkt de meest gewilde zender: 60 procent zegt dat ze pas het tv-abonnement stopzetten als de zenders van deze omroep via een app kunnen livestreamen.

Zo’n 55 procent van de ondervraagden wil graag toegang hebben tot de zenders van de NPO, voordat het tv-abonnement wordt opgezegd. Dat is nu eigenlijk al mogelijk: de NPO-app voor smartphones bevat al livestreams voor NPO1, NPO 2 en NPO 3. Deze drie zenders zijn echter op alleen een lage resolutie te bekijken.

Van de ondervraagden zegt 51 procent dat ook SBS zijn drie zenders livestreams moet geven, voordat het tv-abonnement gestaakt zal worden. Een kleine club houdt daarnaast vast aan gespecialiseerde zenders. Sport1 en Eurosport moeten voor 14 procent van de ondervraagden in app-vorm aanwezig zijn, en voor 12 procent is HBO belangrijk.

HBO is in de Verenigde Staten al zonder tv-abonnement verkrijgbaar, in de vorm van HBO Now. Of deze alternatieve dienst ook naar Nederland komt, moet alleen nog blijken.

KPN biedt met Play al een manier om vanuit een app televisie te kijken, zonder televisie-abonnement. Of andere zenders dit voorbeeld zullen volgen, is echter nog de vraag. Hoewel het onderzoek aangeeft dat er veel vraag is naar livestreams voor televisiezenders, geeft het ook iets anders aan: Nederlanders zeggen hun tv-abonnementen niet op totdat deze functie bestaat.