Met de slimme, draadloze Butterfleye hou je eenvoudig je huis in de gaten

Volgens de startup Butterfleye zijn traditionele beveiligingscamera’s niet slim genoeg. Het nieuwe apparaat van het bedrijf, ook genaamd de Butterfleye, gaat daar echter verandering in brengen. Het apparaat zou de intelligentie van de Nest-thermostaat combineren met de functionaliteit van Dropcam; zo kun je met de Butterfleye monitoren wat er in het huis gebeurt en begrijpt de camera wanneer jij thuis bent.

Het bedrijf claimt namelijk dat de Butterfleye slim genoeg is om onderscheid te kunnen maken tussen familieleden zoals kinderen, huisdieren en vreemden – die niet in je huis zouden moeten zijn. Verder is de camera volledig draadloos en kan deze eenvoudig verbonden worden met een smartphone of tablet; zo kun je ook op afstand met anderen communiceren.

De Butterfleye maakt hiervoor gebruik van een microfoon, camera en een infrarood-warmtescanner. Deze sensoren helpen de camera om je dagelijkse gewoontes te leren kennen, je zo beter van dienst te kunnen zijn en zelfstandig te kunnen opereren. Dit zorgt er ook voor dat de camera alleen functioneert als dat nodig is en bijvoorbeeld niet wanneer jij binnen bent.

Dat is niet alleen zuinig maar het zorgt er ook voor dat er geen vals alarm afgaat en dat er geen beeld opgenomen wordt wanneer dat niet nodig is. Natuurlijk kun je zelf bepalen onder welke voorwaarde de Butterfleye wel of niet zou moeten opnemen. Gebruikers kunnen de camera echter ook handmatig en op afstand activeren via hun mobiele telefoon of tablet.

Naast al deze functionaliteiten zal het apparaatje bovendien draadloos zijn – dankzij de oplaadbare batterij – en dus overal geplaatst kunnen worden. De camera kan bovendien Full HD-video opnemen én gaat maar 199 dollar kosten. Je kunt hem bijvoorbeeld ook meenemen en gebruiken om foto’s of video’s te maken van een uitje met je vrienden. Dat maakt het makkelijk te begrijpen dat de Butterfleye de concurrentie aan kan gaan met beveiligingssystemen zoals de Dropcam Pro voor 199 dollar en de Samsung SmartCam HD voor 189 dollar.

Toch kan de Butterfleye nog niet tippen aan de Blacksumac Piper van 239 dollar; die onder meer ook bewegingen kan detecteren als er bijvoorbeeld een deur opengaat en een sirene heeft om potentiële inbrekers af te schrikken. Een ander etisch bezwaar is bovendien het feit dat de camera draadloos én eenvoudig te verplaatsen is. Je slapende kinderen in de gaten houden is één ding, maar ongemerkt gasten en babysitters bespioneren is weer heel wat anders.

De Butterfleye heeft duidelijk heel wat potenties maar toch ook nog een aantal bezwaren. Er kan echter nog veel gebeuren tussen nu en de verwachte lancering rond januari 2015.

Screen Shot 2014-05-22 at 15.08.30