Met de talen-app Duolingo kun je binnenkort een écht certificaat verdienen

Duolingo lanceert over drie weken een mobiele applicatie waarmee mensen een Engels examen kunnen afnemen om zo een certificaat te verdienen. Hiermee gaat het bedrijf de concurrentie aan met gestandaardiseerde examens zoals TOEFL, die vaak honderden euro’s kost en waar maar op een beperkt aantal data en tijden aan kan worden deelgenomen.

Duolingo is een gratis platform – beschikbaar op iOS, Android en web – voor het spelenderwijs leren van verschillende talen. Het doel van de tool is om gebruikers te helpen een taal te leren en tegelijkertijd het internet te vertalen. Duolingo heeft inmiddels meer dan vijf miljoen actieve gebruikers die dagelijks gemiddeld dertig minuten gebruik maken van de tool – via de website of de mobiele applicatie. Duolingo verdient geld door leveranciers van teksten, zoals CNN en Buzzfeed, te laten betalen voor de vertalingen van gebruikers.

Luis von Ahn, computerwetenschapper aan de Carnegie Mellon University, bedenker van de reCAPTCHA en oprichter van Duolingo, maakte het nieuws vandaag op de The Next Web Conference in Amsterdam bekend. Het examen kan worden afgenomen op een mobiele telefoon voor twintig dollar.

Om te zorgen dat deelnemers niet kunnen valsspelen moet de camera en het geluid van de smartphone worden aangezet. Een medewerker van Duolingo kijkt vervolgens mee om zo te controleren of er niemand helpt bij examen. Deelnemers moeten bovendien in een hoek van hun kamer staan zodat er niemand achter ze kan staan. Het is nog niet bekend of het certificaat echt wordt geaccepteerd als alternatief voor bijvoorbeeld het TOEFL-examen.