Met deze drie tips houd je je goede voornemens wél vol

Goede voornemens, nieuw jaar, 2022

Ieder jaar maken talloze mensen goede voornemens, maar een week of twee later blijken de meeste van die voornemens toch weer gesneuveld. Dus hoe zorg je er nu voor dat je ze wél volhoudt? Wij geven je drie tips.

Dat veel mensen goede voornemens maken, blijkt ook wel uit het opiniepanel van EenVandaag, dat uit 30.000 leden bestaat. Maar liefst 30% zegt voor 2022 goede voornemens te hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om gezonder leven, meer sporten en bewegen en letten op wat je eet en drinkt.

Maar het punt is natuurlijk dat je al die goede intenties ook nog waar moet maken. Doorzettingsvermogen is dus belangrijk, maar zelfs dan kan het soms lastig zijn om je doelen te behalen. Met deze tips heb je een grotere kans van slagen.

1. Klein en concreet

Wat in ieder geval al helpt, is om je doelen klein en zo concreet mogelijk te maken. ‘Gezonder leven’ is natuurlijk een mooi doel, maar ook eentje die nogal wat omvat. Om gezonder te leven, wil je misschien wel meer sporten én gezonder eten én iedere dag bewegen. Dat is nogal wat om je aan te houden.

Het wordt misschien makkelijker om je voornemens vol te houden als je het kleiner en concreter maakt. Denk aan: iedere dag een half uur bewegen, al is het alleen maar een wandeling. Of eens per week naar de sportschool. Of iedere dag beginnen met een gezonde smoothie.

2. Iets toevoegen werkt het beste

Misschien heb je wel besloten om dit jaar minder te snoepen. Een mooi plan natuurlijk, maar ook één die waarschijnlijk lastig vol te houden is. Niet alleen omdat snoep zo lekker is, maar ook omdat het lastig is om iets te laten. Uit onderzoek van de universiteit van Stockholm blijkt namelijk dat mensen beter zijn in iets doen dan in iets laten, zo schreef Trouw eind 2020. De kans dat je doelen slagen is dus als je iets toevoegt aan je leven en routine, in plaats van iets weghalen. In plaats van minder snoepen kun je dus beter meer fruit gaan eten of meer gaan bewegen.

3. Doe het samen

Wil je je goede voornemens écht waarmaken? Doe het dan niet alleen. Het is veel makkelijker om iets vol te houden als je het met vrienden of familie doet. Niet alleen kun je dan met hen praten over je struggles bij het sporten en elkaar ondersteunen, je hebt ook een stok achter de deur om iets echt te doen. Als je vriendinnen allemaal naar de sportschool gaan, is het immers lastiger om als enige af te zeggen. Bovendien is het ook nog eens een stuk gezelliger om dingen samen te doen!

Foto: Shutterstock.com