Met deze Kinect spiegel kun je je eigen ingewanden bekijken

Dat Microsoft’s Kinect een krachtige en interessante technologie is, dat is inmiddels bekend. De software van Kinect is in staat tot complexe gebaar-, spraak- en gezichtsherkenning. Een nieuw project gaat een stapje verder en toont niet alleen je bewegingen, maar ook de ingewanden van je lichaam.

De Franse medische beeldvormingsonderzoeker Xavier Maître heeft de technologie van Microsoft gekoppeld aan beelden van het menselijk lichaam – waaronder organen en botten – om zo een “digitale spiegel” te creëren die een real-time versie van je ingewanden weerspiegelt.

Maître vroeg gebruikers allereerst om zich aan een reeks van scans (MRI, X-ray en PET) te onderwerpen. Vervolgens liet de onderzoeker deze personen voor de digitale spiegel staan waarop hun bewegingen werden samengevoegd met de resultaten van de verschillende scans.

Dit levert bijzondere en bovenal erg persoonlijke beelden op. Maître vertelt aan New Scientist:

When you’re a child and you discover your own image in front of the mirror, you don’t know it’s you. It’s as if you’re inside your body. You’re discovering something that belongs to you. About one-third of the participants in the original study said they felt weird looking at their own bodies in this inside-out way, and didn’t want others to see. It’s a whole new kind of naked.

Voor het Museum van Kunst en Ambacht in Parijs ontwikkelde Maître een museum-vriendelijke versie van de spiegel. Hiervoor gebruikte hij vooraf gescande beelden van een man en van een vrouw als een soort algemene vervanging voor de ingewanden van de museumbezoekers.Wanneer bezoekers voor de spiegel lopen bepaalt een algoritme automatisch het geslacht van de persoon en wordt het beeld hierop automatisch aangepast.

Hoewel de bewegingen van de personen voor de spiegel corresponderen met het spiegelbeeld is de rest van de visualisatie in feite dus een illusie. Iemand met een metalen schroef in zijn heup zou deze bijvoorbeeld niet in zijn spiegelbeeld terug zien.

Toch blijft een dergelijke apparatuur erg interessant omdat het de kennis over het menselijk lichaam op een erg persoonlijkere manier brengt. Het is alsof je echt naar je eigen lichaam kijkt, en het is hartstikke interessant wat daar binnenin allemaal verscholen zit!