Met deze nieuwe applicatie tover je saaie Excel data om in leuke visualisaties op je tablet


Wie ooit Hans Rosling heeft zien presenteren (check deze video!) weet hoe leuk spelen met data kan zijn: ‘In Hans Rosling’s hands, data sings.’ Een nieuw touchscreen systeem maakt het – op een leuke manier- visualiseren van data nu toegankelijk voor iedereen.

De applicatie, genaamd Kinetica, werd ontwikkeld door onderzoekers aan de Human-Computer Interaction Institute aan de Carnegie Mellon University. Met de app kunnen gebruikers hun data aanraken, verschuiven, verdelen en structureren op hun iPad, en dat simpelweg met hun handen. Dit leidt tot een hele speelse ervaring.

f1ac520d-4589-421f-9d56-b60683aa5a32Het programma laat gebruikers data van Excel XLS, CSV en TSV op verschillende manier visualiseren. De data verschijnt in stippen in beeld waarmee gebruikers handmatig tabellen en grafieken mee kunnen creëren. Dit doen ze door de stippen te groeperen, van kleur te voorzien en het formaat aan te passen zodat de informatie die de data representeert beter wordt weergeven.

De applicatie kwam voort uit een onderzoeksproject waarbij werd onderzocht op welke manier mensen kunnen worden geholpen om informatie beter te begrijpen op hun tablets. Vanaf 29 april zal Kinectic beschikbaar te zijn voor consumenten.

Misschien niet zo tof als Hans Rosling’s interactieve visualisaties, maar zeker een leuke manier om je data op een nieuwe en creatieve manier te visualiseren!