Met deze tweets en reclames probeerde Rusland de verkiezingen te beïnvloeden

Het is inmiddels duidelijk: Rusland probeerde vorig jaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de publieke opinie te beïnvloeden met berichten en advertenties op sociale media. Gisteren en vandaag moesten Twitter, Google en Facebook getuigen over deze pogingen. En tijdens die hoorzittingen zijn er een aantal afbeeldingen van advertenties en berichten gedeeld.

Mocht je je dus afvragen hoe Rusland precies de publieke opinie probeerde te beïnvloeden, dan kun je dat nu zien. De afbeeldingen werden gedeeld bij een paar presentaties en bij vragen vanuit het Congres. Of ze daadwerkelijk invloed hadden, is echter niet bekend.

Nieuwsgierig? Hieronder kun je een paar van de berichten zien.

Hillary Clinton

Hillary Clinton Rusland

Deze advertentie werd op Facebook geplaatst en nu door senator Chris Coons getoond. De advertentie komt van een groep genaamd “Heart of Texas” en werd in mei 2016 op het medium geplaatst. Volgens Coons waren mensen met interesses als “vaderlandsliefde” en “het steunen van veteranen” de doelgroep van de advertentie. En ja: er werd voor betaald door Russische bronnen.

Volgens de reclame werd Clinton door “69 procent van de veteranen afgekeurd”. Ook suggereert het bericht dat “het Amerikaanse leger uit Clintons controle moet worden gehaald” als ze president zou worden.

Thuis stemmen

Thuis-stemmen

De bovenstaande afbeelding is een tweet, met daarin een afbeelding van acteur Aziz Ansari. De afbeelding is gephotoshopt. Met de tweet worden mensen aangemoedigd om te stemmen via Twitter, wat helemaal niet mag in de VS. Volgens senator Richard Blumenthal worden mensen hier dan ook “opzettelijk mee misleid”.

Twitter zegt dat dit bericht offline is gehaald, evenals alle “vergelijkbare tweets”. Hoeveel mensen er via Twitter hebben geprobeerd te stemmen, is niet bekend.

Trump

Trump-Twitter

Dit bericht is geen advertentie, maar wel een voorbeeld van organische content van accounts met Russische banden mogelijk is verspreid. In dit geval retweette president Trump het account @10_gop. Volgens senator Pat Leahy was dit echter een nepaccount van de Russen. Volgens Leahy hebben de voormalige campagneleider van Trump, Kellyanne Conway, en Donald Trump Jr. het account ook geretweet.