Numrush

Met deze vijf podcasts over technologische innovatie blijf je helemaal op de hoogte

Podcasts, radioshows die je makkelijk op je smartphone kunt downloaden, zijn populairder dan ooit. Ideaal voor als je in de trein, auto of bus zit. Bij de meeste podcasts-apps worden nieuwe afleveringen van je favoriete shows automatisch gedownload, dus je hebt er geen omkijken naar. Maar welke podcasts op het gebied van technologie moet je eigenlijk volgen? Wij zetten de beste shows op een rij.

1. Reply All

Reply All is een show over de impact van het internet, die wekelijks verschijnt. Presentatoren Alex Goldman en PJ Vogt hebben naast fantastische chemie, ook de gave om het menselijke verhaal achter internetverhalen bloot te leggen.

Het duo vertelt simpelweg verhalen over mensen die iets op het internet meegemaakt hebben of juist het internet gebruiken om iets merkwaardigs te doen. Het verhaal dat mij het meeste bijgebleven is, is een verhaal over een groep mensen die prankcalls (het voor de grap vreemden opbellen met een raar verhaal) wel erg serieus nemen. Zo doet een vrouw zich als hobby voor als Comcast-medewerker. Ze belde vervolgens een Comcast-klant op die zich negatief uitgelaten had op Twitter over de gigantische internetprovider, om hem ervan te overtuigen om de tweets te verwijderen.

Het radioprogramma is daarnaast instaat om complexe internetbegrippen/verhalen begrijpbaar te maken voor een groot publiek. Handig als je niet op de hoogte bent van alle ins en outs van (Amerikaanse) internetcultuur.

Reply All is een programmma van podcastbedrijf Gimlet. Dat bedrijf is opgericht door Alex Blumberg, oud host van radioprogramma This American Life, dat overigens één van de best beluisterde podcasts is van dit moment. Over de oprichting van zijn podcastbedrijf heeft Blumberg ook een show gemaakt genaamd Startup. Hoewel het weinig met technologie te maken heeft is de show zeker te moeite waard.

Je kunt je abonneren op Reply All via deze link (iTunes) of beluisteren via Soundcloud.

2. The Awl

The Awl is een mediawebsite die voornamelijk bekend staat om zijn scherpe kritiek op het medialandschap en de soms wat vreemde invulling van de website. De website is zeer geschikt voor medialiefhebbers die op zoek zijn naar een ander geluid. In een uitgebreid profiel op The Verge over de oprichters Choire Sicha, Alex Balk en David Cho komt goed aan bod waar de website nu precies over gaat.

The Awl Podcast maakt datzelfde kritische geluid goed hoorbaar: door uiteenlopende verhalen op een nieuwe manier te bekijken verdient de podcast de aandacht die het vraagt. De show verschijnt eens in de twintig dagen, een opmerkelijk schema voor een podcast en biedt een klein uur aan luisterplezier per aflevering.

De onderwerpen lijken willekeurig, maar hebben als onderliggend thema vaak te maken met innovatie. The Awl Podcast gaat de ene aflevering diep in op Instagram als social mediaplatform en gaat in de meest recente aflevering over innovatie op het gebied van restaurants en gefabriceerd voedsel.

Je kunt je abonneren op The Awl via deze link (iTunes) of beluisteren via Soundcloud.

3. What’s Tech?

What’s Tech is een podcast gepresenteerd door The Verge-redacteur Chris Plante en gaat niet geheel verrassend, over wat technologie nu precies is. De show begint elke aflevering met de vraag: “Wat is technologie in een wereld waarin het lijkt alsof alles met technologie te maken heeft?”

De show is megagoed in het beantwoorden van vragen die je hebt over technologie en die je nooit durfde te vragen. Ook deze show heeft uiteenlopende onderwerpen, wat niet verrassend is aangezien technologie overal in terugkomt. Onderwerpen variëren van bitcoins tot aliens en van virtual reality tot biohacking.

Een van de mooie aspecten van deze podcast is dat hij altijd opent met een persoonlijke anekdote over het onderwerp, iets wat podcasts in mijn optiek juist zo krachtig maken. Voor de rest werkt de podcast eigenlijk als explainer: het legt stap voor stap een bepaalde ontwikkeling uit. What’s Tech verschijnt eens in de twee weken.

Je kunt je abonneren op What’s Tech via deze link (iTunes) of beluisteren via Soundcloud.

4. Tomorrow with Joshua Topolsky

Joshua Topolsky is geen onbekende in de technologiewereld. De presentator van zijn eigen podcast was hoofdredacteur van The Verge en Engadget, mede-oprichter van Vox Media en heeft kort gewerkt bij Bloomberg. Daar vertrok hij dit jaar na vermoedelijk een aanvaring met Bloombergs eigenaar, Michael Bloomberg.

Dat heeft hem waarschijnlijk doen besluiten om zelf een podcast te beginnen: een podcast waarin Topolsky in gesprek gaat met belangrijke mensen uit de technologiewereld. Zo praatte hij onder andere met Casey Neistat (vlogger en oprichter van videodeeldienst Beme), Katie Notopoulos (redacteur bij Buzzfeed) en Dan Frommer (redacteur bij Quartz).

De afleveringen van Tomorrow with Joshua Topolsky zijn relatief lang (vaak ruim meer dan een uur) en zijn daarom niet heel erg gefocust op een onderwerp, in vergelijking met afleveringen van What’s Tech of Reply All. Maar juist door de intieme sfeer die je krijgt als twee personen vrijuit met elkaar kunnen spreken, weet deze podcast vaak te verrassen.

Je kunt je abonneren op Tomorrow with Joshua Topolsky via deze link (iTunes) of beluisteren via Soundcloud.

5. What About

What About is een kleine podcast zonder een specifieke focus qua inhoud. Presentatoren Daniël van der Winden en Kristian Hjelle, respectievelijk een Nederlander en een Noor, praten in een huiselijke setting openhartig met elkaar over allerlei onderwerpen waar vaak technologie de rode draad is.

Beide presentatoren hebben een kritische blik op technologie, maar bespreken dit puur uit een persoonlijke blik. De podcast is daardoor een stuk minder hoogdravend als de anderen: daar wordt vaak uit een autoriteitspositie gesproken over technologie.

Dat conversatie een kunstvorm is onderstreept deze podcast. De heren gaan in een huiselijke setting met elkaar in gesprek en is daardoor ontzettend persoonlijk en toegankelijk. Het zijn de vrienden die je altijd al gemist hebt.

Je kunt je abonneren op What About via deze link (iTunes).

Maar hoe werken podcasts eigenlijk?

Er zijn diverse apps verkrijgbaar op iOS en Android-apparaten waarmee je gemakkelijk podcasts kunt beluisteren. Het principe is simpel: je zoekt een show op, je abonneert je op de show en afleveringen worden automatisch gedownload. Op je iPhone of iPad kun je de Podcast-app gebruiken van Apple, die werkt prima en staat standaard op je telefoon. Op Android zul je een app moeten downloaden: je hebt onder meer de keuze uit de gratis Stitcher of de 4 dollar kostende Pocket Casts.