Met dit mini-lab in je medicijnkastje kun je zelf jouw eigen bloed en speeksel testen


De Quantified Self beweging heeft zich in eerste instantie vooral gefocust op atleten en sporters die hun training en progressie bij willen houden, maar in de afgelopen jaren zien we dat er in de medische wereld ook steeds meer mogelijk is op het gebied van self-tracking.

Cue is een goed voorbeeld hiervan. Dit apparaat is namelijk in staat ontstekingen op te sporen, en je vitamine D, vruchtbaarheid, griep en testosteron te meten. En dat allemaal met één klein handheld apparaatje: ‘Easily access deeper information from your body,’ zoals op de website staat geschreven.

Het apparaat bevat een zogenaamde “microfluïdische technologie” waarmee op microschaal verschillende hormonen in het bloed (vitamine D, vruchtbaarheid, ontstekingen), speeksel (testosteron) of slijm (griepverschijnselen) kunnen worden getest. In feite is het apparaat dus een mini-laboratorium die gewoon in je medicijnkastje staat.

Het apparaat bevat een set van vijf cartridges waarmee bloed, speeksel of slijm kan worden getest, en die vervolgens weg kunnen worden gegooid. Nieuwe cartridges zouden tussen de twee en vijf dollar kosten afhankelijk van de test. Op deze manier kan een familie het apparaat gezamenlijk gebruiken net als bijvoorbeeld een weegschaal of een thermometer.

Nadat gebruikers een sample in de cartridge hebben gestopt vertsuurt Cue zijn analyse via Bluetooth naar jouw smartphone. Zo hebben gebruikers direct inzicht in hun lichamelijke gesteldheid. Het idee is dan ook dat het meten van de chemie van het lichaam de gemiddelde persoon kan helpen zich beter te voelen, sneller en gerichter klachten aan kan pakken of helpt beter te presenteren in de sportschool.

Het apparaat is op dit moment echter nog niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration in de VS, een agentschap dat onder meer de kwaliteit en veiligheid van medische producten bewaakt. Zonder hun toestemming mag het product niet op de markt verschijnen. Het is dus nog wel de vraag of de kwaliteit, veiligheid en vooral de accuraatheid van het apparaat goed genoeg is om werkelijk medische uitspraken mee te doen. Maar indien dat wel het geval is, dan is Cue een must-have voor alle health freaks onder ons!

w640-1